Передплата 2024 «Добрий господар»

Щоб ні копійки не пройшло «мимо каси»

Встановлення касових апаратів обійдеться «спрощенцям» майже у 100 мільйонів гривень

Сьогодні у столиці мітингуватимуть підприємці з усієї України. А все через те, що з 1 липня підприємці, які працюють за правилами третьої групи платників єдиного податку, обов’язково повинні мати касові апарати.

А з 1 січня 2016 року без касових апаратів не зможуть працювати і підприємці другої групи. У податковій кажуть, що завдяки касовим апаратам скоротиться обсяг тіньової економіки, а підприємцям важче буде торгувати контрабандою та контрафактом. Підприємці переконують, що касові апарати задушать дрібний бізнес, адже, по-перше, вимагають додаткових видатків на їх придбання та встановлення, по-друге, це дає додаткові підстави для перевірок.

«Запровадження касових апаратів для спрощенців — невиправдане та несвоєчасне, адже бізнес зараз переживає нелегкі часи, а це — додатковий тиск на підприємців. Спрощена система оподаткування — від слова просто. Щоб кожна людина, яка не має спеціалізованої освіти могла забезпечити себе роботою. А тепер йому потрібен буде касир чи бухгалтер, який запускатиме, програмуватиме цей апарат, — каже голова ГО “Союз захисту підприємництва” Сергій Доротич. — Як на мене, основна мета запровад­ження касових апаратів для спрощенців — заробити грошей. Один касовий апарат коштує близько 250 доларів. Зараз потрібно буде встановити 400 тисяч. Тобто фірми, які випускають касові апарати, зароблять 100 мільйонів доларів. З них щонайменше 20% піде на відкати. Звичайно, усі ці витрати підприємці змушені будуть закладати у вартість товарів і послуг, що призведе до зростання цін. А касовий апарат не достатньо просто купити. Треба це й щомісяця платити за його обслуговування”.

Утім, підприємці трохи лукавлять, коли кажуть, що придбання касового апарата — непосильна для них сума. Адже до третьої групи спрощенців належать юридичні та фізичні особи, чий річний дохід становить від 1,5 до 20 мільйонів гривень. Тобто про дрібних підприємців, які, наприклад, ремонтують взуття чи мають невеличку перукарню, не йдеться. То невже для підприємства з доходом у кілька мільйонів гривень 5 тисяч гривень за касовий апарат — така уже непосильна ноша. Чи, може, все ж вони не надто хочуть показувати свої реальні обороти?

“Стосовно обов’язкового запровадження касових апаратів думки розходяться. Зрозуміло, якщо хочемо йти в ЄС, то мусимо працювати цивілізовано. Облік касових операцій мусить бути — на Заході так працюють усі, — каже голова Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський. — Придбання касового апарата може бути накладним хіба що для дуже дрібного бізнесу. Але, гадаю, навіть вони купили б ці апарати, якби були впевнені, що все відбувається прозоро. А у нас часто як буває? Купили один апарат, за рік чи два він уже не підходить, треба купувати інший. Крім того, щоб він працював, треба його під’єднати до центральних серверів. Відповідно, щомісяця треба платити за послуги зв’язку. Надають ці послуги якісь приватні фірми, і увесь цей процес дуже непрозорий, і невідомо, наскільки твої дані захищені. Це так само, як з оформленням закордонного паспорта. Ти платиш держмито, але, крім того, тобі ще дають рахунки якихось підприємств, аби ти заплатив за якісь їхні послуги. Врахуйте, що за цей зв’язок треба платити 100 гривень за кожен касовий апарат. От візьміть 100 супермаркетів по 10 касових апаратів — 100 тисяч гривень у кишені. Я теж хотів би такий бізнес. Ще один нюанс — платіжні термінали. От у мене є термінали, через які людина може розрахуватись карткою. Це також облік. Однак треба мати касовий апарат. Тобто за кожен термінал ти платиш 200 гривень плюс 150 гривень за обслуговування, крім того, треба ще й мати касовий апарата і платити за його обслуговування”. У звичайному магазині наявність і касового апарата, і платіжного терміналу ще можна пояснити, адже картками розраховуються не усі. А навіщо касовий апарат, скажімо, інтернет-магазину? Вони ж працюють в основному за безготівковим розрахунком. Навіть якщо людина розраховується з кур’єром готівкою, то все одно кур’єрська служба переказує кошти інтернет-магазину. Однак інтернет-магазини тепер також змушені будуть працювати з касовими апаратами.

До речі...

У ДФС заявили, що підприємці, які зареєструють касовий апарат до 30 червня цього року, будуть звільнені від перевірок до 1 січня 2017 року. Натомість підприємців третьої групи, які не придбають касового апарата до 1 липня, штрафуватимуть. Не штрафуватимуть тих платників податків, які не встигнуть до 1 липня встановити касові апарати, але вже матимуть договори на його придбання.