Передплата 2024 ВЗ

Відклав на чорний день? Заплати податок

З доходів за банківськими вкладами доведеться платити 20% податку з доходів фізичних осіб та ще 1,5% військового збору

Мабуть, недаремно усі найважливіші закони у нас люблять приймати перед святами. Поки люди гуляють, не дуже вчитуються, що наші обранці наприймали. А цього разу нам стільки подарунків під ялинку наклали, що до літа не розберешся... Один із “сюрпризів”, який пройшов майже непомітно, це те, що податок з пасивних доходів збільшили з 15% до 20%. При цьому немає жодної різниці, чи це мільйонний дохід від акцій великої компанії, чи кількасот гривень відсотків за депозитом. Тобто якщо ти поклав у банк 10 тисяч гривень, і на них за рік наросло нехай 2 000 гривень процентів, то з цих двох тисяч 400 гривень доведеться віддати державі. До того ж 1,5% військового збору, який зі серпня минулого року стягували лише з зарплати, тепер доведеться сплачувати ще й із процентів за банківськими вкладами. Та чи захочуть люди тримати гроші у банках, якщо їх обкладуть такими податками?

За оцінкою НБУ, інфляція за 2014 рік склала 24,9%, тоді як середня ставка за річним депозитом у гривні в українських банках була приблизно 20%. Тобто відсотки за депозитами навіть не покрили втрат від інфляції. Не дивно, що люди активно виводили гроші з банків, і ті лускали, як повітряні кульки. Аби залучити кошти, банки вигадували різні акції, роздавали клієнтам подарунки... Що ж вони мають вигадати цього року, аби переконати переляканого українця занести гроші в банк, попри купу ризиків та нові податки?

“Я не знаю жодного банку, який сьогодні мав би приплив вкладів. Навпаки, вкладники продовжують виводити гроші. У деяких відділеннях черги з людей, які хочуть зняти гроші з депозитів. Наче відсотки за вкладами і високі, але люди все одно бояться нести гроші в банк. Основна причина не стільки нові податки, скільки паніка, — каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Люди чують новини про те, що той чи інший банк має проблеми з виплатами, і йдуть знімати гроші. Нема банку, який на сьогодні без проблем повертав би депозити. Там замість валюти пропонують гривню, там пропонують розбити суму на кілька виплат... Підняти відсоткові ставки банки не можуть, адже вони і так високі. Через те вартість кредитів у нас непідйомна. За минулий рік сума наданих кредитів скоротилась на 18%. Щодо юридичних осіб, то банки хіба що перекредитовували тих клієнтів, які уже мали кредит у цьому банку. Новий кредит для бізнесу отримати нереально. Та й ставки надто високі. Кредити без застави для юридичних осіб пропонують від 36% річних, з заставою — під 20-25%. Бізнес розуміє, що такий кредит він не потягне, тому часто навіть не претендує на кредит. За відсутності кредитування важко говорити про розвиток бізнесу. Не на часі зараз піднімати ставки податку з пасивних доходів. Це лише посилить відтік коштів з банківської системи, а треба думати, як їх туди повернути. Зрештою, норма про 20% податку з пасивних доходів настільки суперечливо виписана, що банки зараз не знають, що з цим робити. За однією статтею має бути 15%, за іншою — 20%. У законі посилаються на неіснуючу статтю. Щоб цей закон запрацював, у нього терміново треба вносити зміни”. Воно й не дивно, адже закон приймали посеред ночі, а спросоння податками можна навіть кредити пообкладати...

“Щодо впливу “депозитних” податків на динаміку вкладів, то, на мою думку, ефект від їх імплементації буде незначним, — каже фінансовий директор “Простобанк Консалтинг” Олександр Седих. — Альтернативи депозитам для звичайного громадянина нема і найближчим часом не буде. А підвищена інфляція просто з’їсть збереження “під матрацом”. Найбільші панікери вже забрали кошти з депозитів і, можливо, перевели в “зелені”. Тому люди, які планували розміщувати кошти в банках, і далі це робитимуть. Питання лише в тому, наскільки НБУ вдасться забезпечити стабільність банківської системи та стримати зростання курсу валюти. Адже якщо і далі банки будуть масово банкрутувати, а долар рости, то ніякі відсотки не переконають населення розмістити свої кровні в банку. Люди натомість купуватимуть валюту на чорному ринку”.

Схожі новини