Передплата 2024 ВЗ

Лікарням і хлібозаводам потрібні резервні генератори

Аварійні вимкнення електрики можливі, якщо в Україну прийдуть морози

Запастись терпінням і свічками! З 1 грудня по всій Україні хаотично почали вимикати електроенергію. Про те, що в Україні бракує електрики, було відомо ще з вересня — через бойові дії на Донбасі багато вугільних шахт зупинили роботу, а ті, що працюють, мають проблеми з транспортуванням вугілля. Тоді ж заговорили і про можливі відключення електрики. Та коли світло таки почали вимикати, серед людей почалась справжня паніка. Найбільше обурює те, що вимкнення відбувається без жодних попереджень, тож люди не можуть заздалегідь підготуватись до цього.

Коли будуть вимикати світло і на скільки, не знають навіть в обленерго. Відключення не планові, а аварійні. Графіки аварійних вимкнень вводять, коли в об’єднаній енергетичній системі України виникає аварійний дефіцит електричної потужності. Тобто коли починаємо споживати більше електрики, ніж усі електростанції разом генерують. Тоді в об’єднаній електромережі падає частота електричного струму, а це може розбалансувати усю енергосистему країни. Грубо кажучи, світло може “вибити” одразу по всій країні. Тому за рівнем частоти постійно спостерігають диспетчери — як тільки вона знижується, дають команду вводити графіки аварійних вимкнень.

“Не ми вирішуємо, коли вводити ці графіки. Отримуємо команду диспетчера центральної диспетчерської служби Західної енергосистеми “Укренерго” і зобов’язані впродовж 15 хвилин її виконати. Увімкнути електропостачання також можемо лише за командою диспетчера, — каже технічний директор ПАТ «Львівобленерго» Володимир Романишин. — При цьому “графіки” — це зовсім не те, що ми собі уявляємо. Лінії електропередач, до яких під’єднані споживачі, поділяються на 10 черг — за рівнем важливості споживачів. Насамперед вимикають світло тим споживачам, які легко можуть без нього обійтись. Відповідно до команди диспетчерів, обленерго вимикають певну кількість черг — це і є “графік”. За словами Володимира Романишина, цими днями була команда застосувати графік аварійного вимкнення відразу семи черг. Підприємства можуть дізнатись, у якій вони черзі, уважно прочитавши свій договір на енергопостачання — там це зазначено. Важливі стратегічні об’єкти, наприклад лікарні, хлібозаводи, мають резервне електрозабезпечення. Лікарні, до прикладу, окрім резервних ліній електропередач, повинні мати ще й резервні джерела живлення. І хоча таким об’єктам обмежуватимуть подачу електроенергії в останню чергу, у “Львівобленерго” просять лікарні перевірити справність таких резервних джерел. “Львівелектротрансу” обіцяють не вимикати електроенергію, оскільки це підприємство не потрапляє у графіки аварійних відключень.

Наразі у “Львівобленерго” звернулись з пропозицією до Мінпаливенерго скласти графік планових відключень — наприклад, цей мікрорайон не матиме світла тоді-то, цей — тоді-то. У такому разі люди зможуть якось собі спланувати час. Цьогоріч Львівщина має ліміт споживання електроенергії на рівні 773 Мвт. Хоча насправді нам потрібно понад 800. Тому є два варіанти — або ми усі починаємо економити, або сидимо без світла. Енергетики звертаються до підприємств та організацій, які підсвічують свої будівлі: коли через дефіцит електрики “світло” вимикають навіть школам та садочкам, така підсвітка — безвідповідальність.

5 грудня мають ввести в експлуатацію один з енергоблоків на Запорізькій АЕС (його аварійна зупинка і призвела до критичної ситуації в Об’єднаній мережі). Однак, якщо почнуться сильні морози і споживання зросте, цієї потужності все одно не вистачить — відключення повторяться. В “Укр­енерго” кажуть, на деяких ТЕС запасів вугілля лишилось буквально на чотири дні. «Особливо напружений стан паливного забезпечення склався на Зміївській (Харківська область), Вуглегірській (Донецька область), Луганській, Придніпровській (Дніпропетровська область), Криворізькій ТЕС (Дніпропетровська область), де запаси вугілля забезпечать роботу до чотирьох діб», — йдеться у повідомленні “Укренерго”.

На чому економити?

— У “Львівобленерго” просять споживачів економити електрику — нині грає роль кожна лампочка. Особливе прохання не вмикати енергоємких приладів у пікові години навантаження — вранці та ввечері. Насамперед це стосується пральних машин, оскільки вони досить потужні. Прати просять... вночі, оскільки тоді навантаження найменше. Можна закласти прання в одинадцятій вечора, а вранці витягти чисту білизну.

— Те саме з електрообігрівом — нагрівати помешкання краще через ніч, а у пікові години збавляти на мінімум. Ноутбуки, мобільні також можна ставити на зарядку на ніч.

— Обов’язково витягувати з розетки усі прилади, якими не користуєтесь. Коли телевізор вимкнений і світиться лише червона лампочка, це все одно “тягне” трохи електрики. А якщо світло зникне, а потім з’явиться, може стрибнути потужність, і телевізор перегорить.

Схожі новини