Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи буде в нас світло, вирішує Путін?

Україна фактично зірвала поставки вугілля з ПАР. Зате дала дозвіл на імпорт готової електрики з Росії

Аж не віриться. Міненерговугілля таки дозволило імпортувати електрику з Росії. Як виявилось, ще

14 листопада — копія документа з цією датою з’явилась у мережі. Тобто коли міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що вони “вивчають можливість імпорту з Росії”, насправді такий імпорт уже був дозволений. Водночас у РФ вирішили зупинити поставки вугілля в Україну... Через війну на Донбасі українські електростанції зіткнулись з гострим дефіцитом вугілля. Тож деякі компанії (ДТЕК та “Центренерго”) купували вугілля в РФ.

Власного вугілля нам бракує, африканський контракт фактично зірваний, Росія припинила поставки вугілля... Тож нам не залишається нічого іншого, як купувати в Росії готову електрику. Але де гарантія, що посеред зими у Кремлі не передумають зупинити експорт електрики в Україну?

«У плані енергетики ми зараз ще більше залежні від Росії, ніж будь-коли, — каже експерт з питань енергетики Богдан Соколовський. — Через те, що нам бракує вугілля, і ТЕС почали виробляти менше електрики, більше 50% електрики тепер виробляють атомні електростанції. А атомне паливо купуємо у Росії. П’ята колона у владі добре спрацювала, тож купувати вугілля на вигідних для нас ринках, а це Південна Африка, Австралія, Аргентина, ми не зможемо. Адже через скандал з вугіллям з ПАР з нами тепер не захоче працювати жодна компанія, яка дбає про репутацію.

Хтось пам’ятає, з чого виник цей скандал? Ніхто уже не пам’ятає. Раптом почали кричати про розслідування, порушення, кримінальні справи. Так, російське вугілля дешевше, ніж з ПАР, але коли у нас війна, то про ціну не йдеться. Якщо не брати до уваги РФ, то вугілля з Південної Африки і справді виходило найдешевше. Дивіться, як тільки стало зрозуміло, що контракт зірваний, все затихло. Якщо були порушення, чому ж ви їх далі не розслідуєте, адже частка вугілля з ПАР таки приїхала в Україну? Зрозуміло, цей скандал був зрежисований в Кремлі, а втілений через п’яту колону у владі».

У середу, 26 листопада, припинили розвантажувати навіть те вугілля, яке прибуло з ПАР в Іллічівський порт. Компанії “Укрінтеренерго” заблокували операцію з купівлі валюти, тож вона не може розрахуватись з постачальником — британською компанією Steel Mont Trading Ltd. Як розповів “ВЗ” працівник однієї з енергокомпаній, скандал з африканським вугіллям спровокували українські вугільні олігархи, які мають своїх лобістів в оточенні нинішньої влади. За деякими даними, люди з адміністрації президента навіть їздили на переговори до Олександра Захарченка: мали домовитись про поставки вугілля з територій, під­конт­­роль­них бойовикам. Адже коли “Вугілля України” офіційно не закуповує вугілля з цієї території, олігархи не мають як продавати вугілля з копанок, отримуючи під це дотації. “Полетіла” налагоджена роками схема, яка живила і вугільних баронів з Донбасу, і чиновників з міністерства...

“Вугілля з Південної Африки явно дорожче, ніж російське. Але вугілля з ПАР уже доставили, воно надходить на електростанції, тоді як російське спочатку пообіцяли імпортувати, а тепер РФ заявила, що зупиняє експорт. Росія уже зарекомендувала себе як ненадійний партнер у сфері газу, вугілля. Як можна залежати від них ще й в електриці? Завдання уряду — зменшувати залежність від Росії, а не навпаки, — каже керівник Комітету енергетичної незалежності Іван Недеїн. — Але є й інший бік медалі. Українська енергосистема не закільцьована. Деякі регіони мають дефіцит електрики, тож щоб забезпечити їх електрикою, і дозволили імпорт з Росії. Я сподіваюсь, що дозвіл на цей імпорт видали виключно з тим, щоб у випадку, коли цим регіонам бракуватиме електрики, вони отримали її з РФ. Про поставки на всю Україну, будемо сподіватись, не йдеться. Ми і так на 100% залежимо від російського ядерного палива, на 84% — від нафти, на 70% — від газу. Не можемо допустити ще й залежності від вугілля”.

Експерт сподівається, що до розбалансування енергосистеми не дійде, оскільки разом з падінням виробництва електрики впало і її споживання. Адже промисловість падає, підприємства не працюють на повну потужність.

Схожі новини