Передплата 2024 «Добра кухня»

Без паніки: на зарплатні картки і далі можна переказувати гроші

Правила користування картками для клієнтів не змінились. Зате банкам доведеться вести декілька рахунків для одного «пластику»

Аби передати гроші один одному, люди не мусять зустрічатись. Поповнити картковий рахунок родича чи знайомого можна у касі будь-якого банку. Якщо хтось продає товари через інтернет чи збирає кошти на благодійність, переважно відкриває окремий поточний рахунок. Та більшість з нас користується картками, на які отримує зарплату, пенсію чи стипендію. Особливо часто такі “перекази” використовують студенти: батьки, які живуть в іншому місті, час від часу кидають гроші на рахунок свого чада, аби воно мало що гризти, окрім граніту науки.

Та кілька днів тому власників платіжних карток шокувала новина: якщо картка зарплатна, пенсійна чи для отримання стипендій, то жодні інші гроші на неї класти не можна! Чи справді на зарплатну картку тепер не можна поставити ні копійки?

Переполох почався через лист №25-110/55892 “Про окремі питання ведення поточних рахунків, доходи у вигляді процентів по яких не оподатковуються”, який НБУ розіслав банкам 1 жовтня. У ньому начебто йдеться про обмеження використання зарплатних та інших “соціальних” рахунків. Річ у тім, що з 1 серпня почали стягувати податок з доходів на банківські вклади. Тобто не залежно від того, чи це відсот­ки, нараховані за депозитом, чи відсотки, нараховані на залишки на поточному рахунку, а податок платити треба.

Однак, якщо рахунки використовуються для виплат зарплат, пенсій, стипендій, грошей на дітей чи будь-яких інших соціальних допомог, то податок з відсотків не стягується. Звичайно, далеко не кожен банк нараховує відсотки на залишки за поточними рахунками — це залежить від умов договору з банком. Тому виникло непорозуміння. Скажімо, якщо на картку кинули зарплату, то відсотки за цими грошима не мали б оподатковуватись. Але якщо на цю ж картку вам переказав гроші чоловік, коханець чи просто благодійник, то відсотки повинні оподатковуватись. Відтак виникла потреба розділити рахунки для зарплат та пенсій, та всі інші. Тобто, якщо ви хочете мати можливість поповнювати собі картковий рахунок через термінал, чи аби вам хтось міг переказати гроші, то варто відкрити окремий поточний рахунок. Звичайно, за його обслуговування треба платити — тарифи кожен банк встановлює самостійно. Однак виявляється, що до однієї картки може бути “прив’язано” кілька рахунків, тому, швидше за все, для самого клієнта умови користування зарплатними картками не зміняться. Зміни торкнуться лише організації роботи з картковим рахунком для банку.

“Карткою можна так само вільно користуватись, як і раніше, — каже прес-секретар “Приватбанку” Олег Серга. — Постанова Нацбанку стосується порядку податкового обліку рахунків, на які люди отримують зарплату. Цей порядок не стосується користування картками.

Суть постанови у тому, що якщо банк нараховує додатковий дохід на залишок грошей на карті, то на цей дохід повинен нараховуватись податок на відсотки. Звичайно, у тому разі, якщо цей дохід буде. Але зарплатні рахунки за законом не оподатковуються податком на відсотки. Тому зарплатний рахунок картки в бухгалтерській звітності виділяється окремо, а особистий рахунок — окремо. Простий приклад: банк нараховує 10% річних на залишок на карті. Це фактично дохід за депозитом, але з зарплати податок не береться. Людина може покласти на картку й інші гроші, на які також нараховуватимуть дохід, але цей дохід уже оподатковуватиметься. Щоб не брати зайві доходи, прийняли таку постанову. Банки уже давно на одній картці клієнта ведуть кілька рахунків. Просто власнику картки, який вносить чи знімає звідти гроші, не цікава механіка бухгалтерських та податкових “проводок”.

Наприклад, до зарплатної картки в нашому банку прив’язано відразу декілька бухгалтерських рахунків: рахунок для перерахування зарплати, рахунок для особистих коштів та рахунок для бонусів, зароблених в мережі Бонус Плюс. Це як гаманець, в якому декілька кишеньок. Але ж ви користуєтесь гаманцем в цілому, і коли розраховуєтесь, не задумуєтеся, з якої кишеньки взяли гроші. Так і з карткою”.

Схожі новини