Передплата 2024 ВЗ

Україна на порозі енергетичної катастрофи

Якщо не робити аварійних відключень електрики для частини споживачів — може «вирубатись» уся енергосистема країни!

“Ми що, повертаємось у 90-ті? Невже не можна придумати нічого ліпшого, як вимикати світло?”.

“Україна є одним з найбільших експортерів електрики. То як таке може бути, що в нас, ні сіло ні впало, зробився дефіцит? Це знову якась афера”.

“Якщо у нас такі проблеми з електрикою, то чому ми досі постачаємо її в Крим?”. На жаль, ситуація така, що лишається сподіватись — світло відключатимуть лише за графіком, а не на цілі вечори...

За останні кілька років Україна і справді виробляла електрики більше, ніж потрібно, тому й нарощувала експорт. Зрештою, ще торік ми мали проблеми зі збутом вугілля — електростанції не встигали використовувати те, що видавали на-гора шахтарі... Та через війну на Донбасі ситуація кардинально змінилась. В Україні виник дефіцит вугілля, оскільки більшість шахт розташовані в зоні бойових дій. За словами голови Комітету енергетичної незалежності Івана Надєїна, частина шахт, які все ще працюють, не можуть доставити вугілля до збагачувальної фабрики, частину видобутих копалин викрадають бойовики і вивозять у Росію. А десяток шахт в регіоні взагалі затоплені.

За даними Міненерговугілля, майже 80% вугільних шахт змушені були призупинити роботу. Тобто поки що теплові електростанції працюють на накопичених запасах. При цьому споживання електрики лише зростає. “На сьогодні понад 20 областей України вже перевищують граничні розміри електроспоживання, в тому числі і Львівщина, — повідомляють у “Львівобленерго”. — В осінньо-зимовий період можливе зростання споживання електричної енергії для підтримання теплового режиму, яке призведе до збільшення дефіциту електричної енергії та загрози дисбалансу Об’єднаної енергетичної системи України і регіональних в тому числі”. Аби уникнути розбалансування системи, і потрібні аварійні відключення. Такі графіки затверджують щороку, от тільки до реального відключення досі не доходило. Цього року їх уникнути не вдасться.

Проблема в тому, що Україна об’єднана єдиною енергосистемою. Тобто усі електростанції — гідро-, теплові, атомні, сонячні, вітрові — об’єднані в єдину мережу. Не може бути, щоб в одному регіоні електрики вистачало, а в іншому — бракувало. Якщо є дефіцит — то він відчувається по всій країні. Для чого ж було все об’єднувати?

“Річ у тім, що попит на електрику завжди різний і дуже відрізняється у різний час доби. На добу є два піки споживання — ранок і вечір. І є провал — ніч, коли споживається мінімум електрики. В українській енергосистемі різниця між піком і провалом становить 25%, — пояснює заступник директора Центру дослідження енергетики Вадим Гламаздін. — Головне джерело маневреного навантаження (того, яке зростає і падає) — населення. А головний виробник енергії у цей час — теплові електростанції. Це пов’язано з тим, що вся електрика повністю споживається у момент виробітку. Її не можна накопичити і запасти на складах. Скинути надлишки теж нікуди, оскільки наша енергосистема не синхронізована з європейською. Відповідно, коли треба мало енергії, частину станцій доводиться зупиняти, а коли потрібен максимум — запускати в роботу резервні блоки. І так по декілька разів на день. Робити це з атомними енергоблоками технічно неможливо. Насамперед це роблять з гідроелектростанціями, але їх потужностей замало. Основне маневрене навантаження припадає на ТЕС”. Однак ТЕС важливі не лише у пікові періоди навантаження — вони виробляють 42% всієї електрики. Більше виробляють лише атомні — близько 45%. Водні забезпечують лише 9% від потреби.

Загалом в Україні чотирнадцять теплових електростанцій. Проблема в тому, що шість з них — на Донбасі. Таке розташування було логічним, адже вугільні шахти поруч, не треба далеко возити вугілля. Коли їх будували, ніхто не передбачав, що Донбас стане зоною бойових дій.

Відтак зрозуміло, що виробляти стільки електрики, як раніше, Україна не зможе. Навіть якщо вночі вистачатиме енергії навіть на експорт, то у пікове навантаження система може не витримати. Коли одночасно вмикаєш забагато потужної техніки (бойлер, мікрохвильовка, чайник, праска), може вибити пробки в квартирі, а то й в усьому будинку. Така ж ситуація і в об’єднаній мережі — якщо навантаження починає перевищувати потужність генерації, в системі починає падати частота струму. Тоді на великих розподільчих станціях падає напруга — і частота падає ще більше. В результаті спрацьовують запобіжники на атомних енергоблоках і автоматика може відключити всю систему. Тобто електрика може зникнути в усій країні — зупиняться електропоїзди, ліфти, заводи. Картинка для фільму-катастрофи. На думку Івана Надєїна, саме таку мету ставив собі Путін — розбалансувати усю нашу енергетичну систему.

Аби уникнути такого розбалансування, створено графіки так званих “віялових” відключень. Така система діє не лише в Україні, а й практично в усіх країнах. Диспетчери відстежують зміни навантаження і потужностей і за потреби відключають від мережі частину споживачів.

Аби не виникало потреби відключати електрику, обленерго звертаються до споживачів з проханням не вмикати потужних приладів з восьмої до десятої вечора. Це не означає, що в цей час треба сидіти в темряві — лампочки багато не тягнуть. А от прати, прасувати, вмикати мікрохвильовки можна і в інший час.

Як підготуватись до відключення електрики?

Більшість з нас має вдома ноутбуки. Постарайтесь, аби вони були добре заряджені до того моменту, коли вимкнуть світло (за графіком це має бути з 20.00 до 22.00). Дві години батарея витримає, тож можна у цей час спокійно подивитись фільм. Можна купити запасну батарею, аби вистачало на довше.

Замість звичайного електричного обігрівача варто придбати накопичувач тепла. Він діє як акумулятор — спочатку його вмикаєш в розетку, і він накопичує тепло, а потім — віддає. Такі обігрівачі можна заряджати вночі чи вдень, коли навантаження на мережу невисоке.

Найважче без електрики холодильникам. Сучасні холодильники можуть зберігати холод кілька годин без електрики (а морозильні камери навіть дві-три доби). Звичайно, якщо ними не рипати щодвіхвилини. Однак старі холодильники можуть потекти вже за годину. Зберегти холод на довше допоможуть акумулятори холоду (такі, як для сумки-холодильника, тільки трохи більші). Такі акумулятори варто зберігати в морозилці. А коли світло зникне, перекласти на полиці холодильника. Кілька годин холод вони триматимуть.

Власникам електричних плит і чайників варто придбати собі термоси. Адже у холодний зимовий вечір, коли нема світла, вам явно захочеться зігрітись теплим чаєм. До речі, є термоси для перших і других страв. Якщо хтось з членів вашої сім’ї приходить додому після восьмої, коли, ймовірно, не буде світла, то варто йому заздалегідь розігріти вечерю і перекласти у термос.

Людям, які живуть у приватних будин­ках, перези­мувати допо­мо­жуть генератори електроенергії. До речі, можна скомпануватись з сусідами і купити один потужніший генератор на кілька будинків. Так буде дешевше.

Схожі новини