Передплата 2024 «Добра кухня»

Дожити б до кінця року

До бюджету недобрали понад 16 мільярдів гривень

Через війну на Донбасі в Україні забули про економіку. Навесні новоспечений міністр економіки Павло Шеремета заявляв, що для проведення реформ потрібно три-шість місяців. Минуло півроку. Реформ ми так і не дочекались, а міністр подав у відставку. Зрозумів, що у нашій ситуації реформи — як мертвому припарка? Тим часом в Україні падає все: гривня, виробництво, надходження до бюджету. Зростають лише борги. Адже всі наші зовнішні позики — в іноземній валюті, отже, вони дорожчають разом з доларом.

Впродовж цього року Україна мала виплатити лише МВФ 3,663 млрд. доларів за отриманими у попередні роки кредитами. Бюджет формували, виходячи з курсу 8,5 гривні за долар. Це виходить 31,1 мільярда гривень. Якщо припустити, що середній курс цього року приблизно 12 гривень за долар, то МВФ уже треба віддати 43,9 мільярда гривень. Тобто цей борг подорожчав більш як на 12 мільярдів гривень. Але ж МВФ не єдиний наш кредитор...

Тим часом Державна казначейська служба повідомляє, що за січень-серпень до бюджету надійшло 266,5 млрд. грн., тобто 94,1% планових показників. Недобір за цей період становить 16,8 млрд. грн. Сподіватись, що восени ми “доженемо” плани, не варто. Адже темпи падіння виробництва зростають. Промислове виробництво за липень впало на 2,2%. А якщо порівнювати з липнем минулого року, то аж на 12,1%. Переробна промисловість за місяць впала на 2,4%, а за рік — на 12,7%. Найбільше обвалився хімпром — на 40% за рік. Воно й зрозуміло, адже кілька великих заводів, що знаходяться на Донбасі, практично зупинили роботу. Деякі з них — напівзруйновані. Бойовики спеціально нищать промислові об’єкти, аби підірвати і без того скрутне економічне становище України.

Зважаючи на усе це, складно уявити, як ми переживемо останні місяці цього року. Бюджетники добре пам’ятають, як у попередні, мирні, роки десь з жовтня-листопада раптом закінчувались гроші на зарплати та інші соцвидатки. І казначейство, аби нашкребти на соцвиплати, заблоковувало власні кошти міст, установ тощо...

“Ситуація і справді важка. На це є об’єктивні причини — Україна фактично у стані війни. Однак війна — це не привід для того, щоб не проводити реформ, — каже народний депутат Павло Розенко. — Як на мене, уряд недостатньо робить для того, аби в умовах війни рятувати економіку. Вживаються лише певні фіскальні заходи для балансування бюджету, не більше. Будемо сподіватись, що новий уряд, який буде сформований після виборів, зможе взяти на себе сміливість і почати реформи. Інакше буде важко втриматись на плаву. Думаю, під кінець року зарплати, пенсії, стипендії виплачуватимуть, і, може, навіть вчасно. Але для цього доведеться жертвувати іншими статтями видатків. На покриття дефіциту бюджету піде частина траншу МВФ. В тому числі гроші фонду підуть і на соцвиплати. Серйозних ризиків для соціальної сфери я не бачу”.

Тобто гроші фонду, які нам так дорого обходяться, вкотре пустять на проїдання. Але, крім зарплат і пенсії, цьогорічний бюджет обтяжений ще й витратами на війну. “Видатки на АТО не були передбачені, оскільки саму АТО ніхто не передбачав. Кошти беруть з інших програм. Уже зараз урізали премії та надбавки бюджетникам, частину інвестиційних програм, — каже експерт з соціальних питань Максим Борода. — Щодо знецінення гривні, то я б не говорив виключно про негативний вплив на бюджет. Навпаки, падіння гривні сприяє зростанню надходжень до бюджету. Адже виручка компаній експортерів, які, як правило, є крупними платниками податків, зростає. Тобто у валюті виручка, може, й залишитись такою, як раніше, натомість у гривні вона суттєво зросте. А податки ж платять у гривні. Ставка акцизу на пальне обчислюється в євро. Хоча не можна сказати, що акцизи становлять значну частку надходжень до бюджету. З обслуговуванням державного боргу цього року ми не матимемо проблем, оскільки отримали транш МВФ. Є й інші надходження. Проблеми можуть виникнути, коли доведеться повертати кошти, які ми позичаємо зараз”.

8 млрд. доларів

Стільки інвестицій “втекло” з України за перше півріччя. Про це заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Сергій Євтушенко. Очікувати на притік нових інвесторів годі, адже, за словами прем’єра, жоден інвестор не зайде в країну, куди зайшли російські війська.

Схожі новини