Передплата 2024 ВЗ

«Газпром» погрожує підірвати українську ГТС?

Україна перестала отримувати газ з Росії і вимагає через суд шість мільярдів доларів компенсації

З 16 червня “Газпром” зупинив подачу для України. “Нафтогаз” перевели на режим передоплати, а оскільки платити за цінами, які вимагає російська сторона, Україна не збирається, то й газу не отримує. Оскільки РФ не пристала на компроміс, який пропонували європейці (встановити сезонні ціни для України — 300 доларів влітку та 385 взимку), переговори зайшли в глухий кут. Відтак далі “Нафтогаз” та “Газпром” з’ясовуватимуть стосунки у суді — обидві сторони подали позови до Стокгольмського арбітражу. “Газпром” через суд вимагає у НАК сплатити 4,5 мільярда доларів боргу за спожитий газ. НАК, своєю чергою, вимагає встановити ринкову ціну на газ для України та відшкодувати шість мільярдів, які Україна переплатила “Газпрому” через завищені ціни з 2010 року.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна надалі обходитиметься без російського газу, оскільки дотувати “Газпром”, сплачуючи нереальні ціни, не буде. Прем’єр також доручив Кабміну розробити законопроект про надзвичайний стан в енергетиці. Схоже, недаремно, адже перша надзвичайна ситуація не забарилась. Вже у вівторок у Полтавській області на ділянці газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород (саме через нього транспортується газ до Словаччини) стався вибух, через який вигоріло до 10 мільйонів кубометрів газу. За даними надзвичайників, причиною аварії стала вибухівка, закладена під трубу. У “Газпромі” заявили — вибух не перший і не останній.

“Газотранспортна система створювалася як єдина система. Ми значні кошти вкладали в ремонт і реконструкцію, що не можна сказати про українську сторону. Труба старіє, і, відповідно, відбуваються розриви. Це не єдина аварія, були й інші. Думаю, що вони ще будуть”, — заявив заступник голови правління ВАТ “Газпром”, член ради директорів ВАТ “Газпром” Віталій Маркелов. Що це, як не погано прихована погроза?

Лють “Газпрому” зрозуміла, адже разом з зупинкою поставок в Україну вони втратили потужного клієнта, який купував величезні обсяги газу за завищеними цінами. Тепер вони намагатимуться робити все можливе, аби дискредитувати Україну як надійного транзитера газу. Тим більше, що разом з встановленням ринкової ціни на газ Україна збирається підвищити ціни на транзит. Часу на торги достатньо — обсягів газу у сховищах достатньо, аби обійтись без російського палива до опалювального сезону. А якщо врахувати реверс (газ зі Словаччини почнуть транспортувати вже з 1 вересня) та низьке споживання промисловими підприємствами, то можна пережити й зиму.