Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Судний день для «Газпрому»

  • 16.06.2014, 22:36
  • 1 101

Україна через суд може добитись не лише зниження ціни на газ, а й підвищення тарифів на транзит

Газові переговори зайшли в глухий кут. З понеділка Україну перевели на передоплату. Тобто спочатку маємо заплатити за російський газ, і тільки тоді зможемо його отримати. А оскільки Україна відмовляється платити за драконівськими цінами, то й газу не отримує. Крім того, “Нафтогаз” та “Газпром” подали один на одного до суду. “Газпром” хоче через Стокгольмський міжнародний арбітраж стягнути з “Нафтогазу” 4,5 млрд. доларів заборгованості. “Нафтогаз” у цьому ж таки суді домагагатиметься не лише встановлення ринкової ціни на газ, а й вимагає компенсації за переплату з 2010 року. За оцінкою “Нафтогазу”, Україна переплатила за три роки шість мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк переконаний, що шанси України виграти суд величезні. Він також пояснив, яким є план Кремля. «Заявити, що тимчасово ціна з 268 доларів виросла майже до 500, а потім тимчасово встановити 385. А в листопаді-грудні російський уряд повинен був би заявити: ми передумали. План чіткий, зрозумілий, вони до цього готувалися і затягували час, щоб затягнути нас в зиму і поставити в ситуацію, в яку вони ставили Україну вже двічі. Третій раз не пройде, — сказав Арсеній Яценюк. — Ми не будемо дотувати російський «Газпром». Українці не будуть витягувати з кишені п’ять мільярдів доларів США на рік на те, щоб Росія купувала за ці гроші зброю, танки, літаки і бомбила українські території».

Європа запропонувала компромісний варіант ціни на газ — близько 300 доларів у літній період і близько 385 у зимовий. Українська делегація погод­жувалась на цю пропозицію з умовою — це має бути зафіксовано в контрактах. Натомість “Газпром” вперся, щоб знижка була не за контрактом, а лише через зниження експортного мита. Зрозуміло, що для зниження мита достатньо указу уряду. Так само, за урядовим указом, цю знижку можна й забрати.

Відтак тепер Україна житиме без російського газу, принаймні найближчим часом. У “Нафтогазі” переконують, що ані українським, ані європейським споживачам хвилюватись не варто, принаймні до початку опалювального сезону. У НАКу запевнили, що, попри повну зупинку поставок з Росії, спроможні забезпечити і надійний транзит, і свої внутрішні потреби. За словами голови НАК “Нафтогаз-Україна” Анд­рія Кобелєва, у понеділок Єврокомісія вперше звернулася до європейських компаній з пропозицією закуповувати російський газ на кордоні України з Росією і закачувати його в українські ПСГ. При цьому додав: Росія продає газ європейським споживачам значно дешевше, ніж пропонує Україні. Кобелєв стверджує, що одна з німецьких компаній готова продавати газ Україні по реверсу за ціною близько $300 за 1 тисячу кубів, при тому, що вона зазнає витрат на транспортування його з РФ і назад, до кордону України.

Іван Надєїн, голова Комітету енергетичної незалежності України

Запасів газу у сховищах вистачить щонайменше до середини осені. А у випадку запуску основ­ного реверсу зі Словаччини ми зможемо пережити зиму. Тому панікувати через зупинку поставок з Росії не варто.

Щодо позиції української сторони у газових переговорах, то вперше за двадцять років уряд відчуває підтримку європейської сторони, а також залежність “Газпрому” від споживчого ринку України. Це дає можливість виявляти твердість у переговорах.

Шанси виграти Стокгольмський арбітраж у нас великі. Контракт від 2009 року справді встановлює неринкову ціну на газ для України, він не відповідає європейським стандартам. Україна може виграти від цієї суперечки ще й в плані перегляду тарифів на транзит. Адже вартість транзиту газу територією України нижча від ринкової. Можливо, ми нареш­ті зможемо встановити не лише ринкову ціну на газ, а й на транзит.

Схожі новини