Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якби не польська картопля, наша була би дорожча

На гуртовому ринку продуктів – до вибору до кольору. Нема покупців

Кілька років поспіль їжджу раз на тиждень купувати продукти на “Шувар”. Тут усе свіже, бо продають відразу з машин, та ще й значно дешевше. Бо на інших ринках перекупники “затаряться” на гуртовому ринку і деруть три шкури. Особливо багато людей на “Шуварі” у суботу — їдуть з усього міста.

Гуртовики кажуть, що продавці на вихідні ціни трохи підвищують. Найкраще скуповуватися у будні дні. Переконавшись — що і за скільки можна купити у суботу, приїхала на ринок у понеділок, щоб знати, скільки переплатила у суботу.

Якби у мене робочий день у понеділок починався на годину-дві пізніше, то за продуктами їздила б на початку тижня. І не тому, що хтось, може, скинув на кілька копійок ціну. Ціни такі самі. А тому, що покупців майже нема. Можна за

30 хвилин скупити півбазару.

Коли зайшла у м’ясний термінал, поцікавилася у гуртового покупця пана Володимира, чи суттєво “вдарили” по його кишені ціни на продукцію. “На м’ясні вироби українського виробника ціни не підвищилися, а от на польські товари, скажімо, сосиски, зросли, — каже пан Володимир. — Та воно й не дивно. Ціни на товари з Польщі різко підстрибнули разом з доларом”.

У рядах, де продають овочі, не скажеш, що восени був поганий врожай. Цибулі, моркви, картоплі, капусти, буряка так багато, що можна нагодувати не лише Львівську область, а й сусідні. Якщо у лютому за капусту просять 2,30 грн. за кілограм, думаю, купити дві-три головки, щоб стушкувати чи зробити голубців, може собі дозволити навіть людина з мінімальною зарплатою. Те саме стосується і моркви. За кілограм немитої моркви (у сітці) треба заплатити 2,20 грн., митої (у п’ятикілограмових сітках) — 4 гривні. Ціна буряка з осені також не “виросла”. Якщо братимете сітку, то заплатите 2,50 грн. за кілограм.

Пан Ігор, який уже багато років торгує картоплею, буряками і цибулею, каже, що “вмерти з голоду нам не дасть Польща”. За його словами, якби не польська картопля, то ціни на нашу не були би цього року такими низькими. Бо картопля і справді не вродила, і восени її мали би продавати по 5-6 гривень за кілограм. Але, оскільки навезли багато польської, то ціна впала до 3-3,5 гривні. “Зараз продаємо картоплю по 5,20 — 5,30 грн. за кілограм, — каже пан Ігор. — Знаю, на інших ринках за неї просять

7 гривень і переконують, що це — домашня. Може, хтось і продає свою власну, але більшість — куплену на “Шуварі”. На весну, як народ повідкриває кагати, ціна на бульбу може дещо впасти. Думаю, дешевше, як по п’ять гривень, не буде”.

Впала ціна на курячі яйця: за великі треба заплатити по 0,95 гривні за штуку, а за трохи менші — 0,85.

Цибуля на гуртовому ринку також є наша і польська. Польську видно здалека — акуратні сітки, не порвані у кількох місцях, цибуля очищена від лушпиння. Таку цибулю можна купити за 5.80. Ціна нашої — на кілька копійок менша, але, якщо порахувати, що у сітці багато лушпиння, — то на одне вийде.

Не кожен собі дозволить болгарський перець — кілограм цього корисного і смачного овоча продають за

35 гривень. Ціна на тепличні огірки коливається від 23 до 27 гривень, за кілограм свіжого кропу і петрушки просять по 55 гривень, зеленої цибулі — 25.

Схожі новини