Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хліба їмо все менше і менше...

За останні двадцять років виробництво хлібобулочних виробів обвалилось майже вчетверо

В Україні виробляють все менше хліба. У жовтні цього року обсяг виробництва хліба та хлібобулочних виробів зменшився, порівняно з аналогічним періодом минулого року на 9%, до 127 тис. тонн. За даними Державної служби статистики України, з січня по жовтень в Україні виробили 1,255 млн. тонн хліба та хлібобулочних виробів. Це на 7,8% менше, ніж за такий самий період минулого року. За увесь минулий рік в Україні було вироблено 1,607 млн. тонн хлібобулочних виробів, що на 5,3% менше, ніж у 2011 році. Тобто з кожним роком українці їдять все менше хліба.

Чому ж ми відмовляємось від хліба насущного? Виробники переконані — скорочення споживання хліба аж ніяк не пов’язане зі зниженням купівельної спроможності українців, швидше, навпаки. Бідні верстви населення купують більше хліба, аніж заможніші люди. Адже чим різноманітніший раціон, тим менша частка у ньому хлібобулочних виробів. Основною ж причиною скорочення виробництва хліба є скорочення кількості населення. Пригадуєте рекламний ролик сере­дини 90-х “Ти не один. Нас 52 мільйони”? Так ось, нас уже давно не 52 мільйони, і навіть не 46, а 45 з копійками. В середньому щомісяця населення скорочується на 15-16 тисяч. Тож цілком закономірно, що споживання хліба скорочується. Аби обсяги виробництва принаймні не падали, треба, щоб українці їли щоразу більше хліба. Але ж значна частина людей, переважно жінок, переконані, що хліб — головний ворог талії, тому намагаються його не їсти взагалі...

“На початку дев’яностих обсяг ринку хліба в Україні був понад шість мільйонів тонн, потім разом зі зниженням кількості населення ринок хліба впав до чотирьох мільйонів. А далі різко, буквально за один-два роки, обвалився до 2-1,6 мільйона, — каже керівник відділу зв’язків з громадськістю «Концерну Хлібпром» Юлія Лєбєдєва. — Експерти ринку це пояснюють тим, що частина ринку хліба перебуває у тіні. Бо за два роки вдвічі споживання не могло обвалитись, незважаючи на жодні дієти. Зрештою, це зараз дієти — тренд. Тоді вони ще не були так поширені. Сто років тому на добу людина споживала кілограм хліба. Потім споживання хліба скоротилось, бо люди почали їсти більше молочних продуктів, м’яса. В Радянському Союзі нормою було 400 грамів хліба на людину. Від 2000 року діють норми споживання, за якими в середньому на добу людина має з’їдати 224 грами хліба. Якщо ж взяти офіційну статистику виробництва, то виходить, що на добу середньостатистичний українець з’їдає менш як 100 грамів хліба. Цього бути не може, бо українці — хлібна нація, ми не можемо не їсти хліба. Тому можна зробити висновок: щонайменше 30% хліба виробляють у тіні”.

А ви помітили?

Люди, що сидять на жорстких дієтах, переважно мають поганий настрій та стають дратівливими. Усе через те, що вони відмовляються від хлібобулочних та інших мучних виробів. Таким чином у їхній організм потрапляє менше вітамінів групи В, а без них наш організм не може виробити достатньо серотоніну, відомого також як “гормон щастя”.

Схожі новини