Передплата 2024 ВЗ

Купив «айфон» у кредит і... здав у ломбард

Через те, що українці стали менше позичати у ломбардах, ті готові приймати усе – від натільних хрестиків до автомобілів

Останні кілька років в Україні був справжній лихварський бум. Банки, навчені кризою 2008-2009 рр., перестали видавати кредити наліво і направо, тож позичити гроші можна було хіба у ломбарді. Відтак нові ломбарди з’являлись на вулицях українських міст як гриби після дощу. За даними Нацкомфінпослуг, за підсумками 2012 року українські ломбарди видали приблизно на 22,6% більше коштів, ніж за 2011 рік. А цей рік лихварів розчарував. Замість очікуваного зростання, обсяги виданих позик почали падати. За перше півріччя ломбарди видали кредитів на 4,09 млрд. грн., а це на 6,8% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Загальна кількість виданих за цей період позик знизилася на 2,1%. Це перше падіння на ринку ломбардних послуг з 2006 року.

Підніжку ломбардам підставили банки, які поволі почали відновлювати кредитування. Банки почали знову видавати готівкові кредити без довідки про доходи. І хоча вони вимагають за такі позики здирницькі відсотки — це все одно менше, ніж доводиться платити у ломбарді. Ломбарди ж, аби втримати клієнтів, почали осучаснювати свої послуги і видавати позики не лише під заставу золота та дрібної побутової техніки, а й будь-яких більш-менш цінних речей — від меблів та шуб до велосипедів та автомобілів...

“Здають в основному золото і дрібну техніку — смартфони, ноутбуки, планшети. Буває, закладають велосипеди, ксерокси і навіть кондиціонери, але це — радше винятки”, — каже працівниця ломбарду, розташованого в одному приміщенні з ігровими автоматами (тепер це називається інтернет-клуб). Зручне розташування — програв гроші, відразу є де позичити, навіть надвір виходити не треба. Клієнтура постійна. Буває, той самий мобільний можуть закладати і п’ять-шість разів. Забракло грошей — заставив, через кілька днів викупив, і так по колу.

“Є люди, яким справді терміново потрібні гроші, то вони готові закласти все — навіть обручки і натільні хрестики. Як правило, такі завжди викуповують свої речі і більше до нас не приходять. А є такі, що позичать, прос...уть і навіть не думають, чим повертати. Минулого тижня хлопець лишив “айфон”, новенький, з гарантією, купив в кредит. І нам винен, і банку винен, і, певно, ще всім знайомим. Буває, чоловік закладе, а жінка чи мама потім викуповує”, — розповідає касирка. На питання, чи приймають речі, якщо підозрюють, що вони можуть бути краденими, жінка обурюється: “Як я можу знати, крадене воно чи ні? От ви маєте чеки на всі свої сережки і персні? То як доведете, що вони не крадені? Я не міліція”.

В іншому ломбарді кажуть, що теоретично можуть приймати і велику побутову техніку, і хутряні вироби, і навіть меблі, якщо вони в ідеальному стані. “Але наш оцінювач мусить глянути, можемо прийняти в заставу ту річ чи ні. Беремо тільки те, що потім буде нескладно продати, якщо людина вчасно не викупить річ”, — каже працівниця. На стіні у них висить оголошення, що можуть купувати заставні речі інших ломбардів — техніку, автомобілі, нерухомість. Питаю, невже навіть автомобілі закладають? “Закласти можна все, що має якусь цінність. Є спеціалізовані ломбарди, де приймають машини, нерухомість. Там є спеціальні оцінювачі. Як ми тут можемо визначити, чого та машина варта”? — каже жінка.

Придбати речі, насамперед ювелірні прикраси, які не встигли чи не захотіли викупити їхні власники, офіційно можна не у всіх ломбардах. Аби продавати майно, ломбард повинен мати спеціальний дозвіл. Однак з будь-яким працівником ломбарду можна домовитись, і він повідомить, коли в заставі може з’явитись річ, яка вас цікавить. Зрештою, “по блату” можна придбати і окремі деталі для техніки. Скажімо, мій знайомий фотограф якось вимушений був на кілька днів здати в ломбард свою “дзеркалку”. Каже, коли викупив, там щонайменше дві деталі були “нерідними”. Тобто поки фотокамера була у заставі, з неї викрутили нові деталі, а вставили значно гіршої якості. “Коли я віддавав фотоапарат у ломбард, він був на гарантії. Але через те, що там у ньому добряче поколупались, про жоден гарантійний ремонт вже не може бути мови. Тож коли через тиждень після того, як забрав його з ломбарду, почались проблеми зі спалахом, довелось ремонтувати за власний рахунок”, — каже горе-фотограф.

Що почім?

Майже 80% речей, які здають у ломбарди, — ювелірні вироби. За один грам золота 585-ї проби дають 200-230 гривень. Якщо виріб пошкоджений чи непарний (одна сережка, розірваний ланцюжок), — грам золота коштуватиме дешевше. Знижують ціну і за вироби, які не мають державного клейма.

Вартість позики у ломбарді сягає в середньому 1% за день. Наприклад, якщо залишите на два тижні золотий ланцюжок вагою 10 грамів, отримаєте на руки 2100 гривень. А вже викупити його зможете за 2365 гривень.

За автомобіль у ломбарді дадуть до 70% його оціночної вартості. За кожен день під заставою нарахують 0,2-0,3%. Тобто якщо ви отримали за машину нехай 100 тисяч гривень, то щодня набігатиме 200 гривень. За місяць — 6000 гривень.

775,3 грн.

Такою є середня сума позики, яку видавали ломбарди цього року. Торік вона була вищою — 814,8 грн., повідомляє Нацкомфінпослуг.

Схожі новини