Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Нафтогаз» сподівається на глобальне потепління?

Уряду бракує грошей, щоб гарантувати українцям тепло взимку, – імпорт газу практично зупинили

На цю зиму нам явно треба запастись обігрівачами. “Нафтогаз” досі повністю не погасив боргу за імпортований у серпні газпромівський газ. З 8 листопада Україна взагалі перестала імпортувати газ з Росії. Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що ми можемо до кінця року взагалі не закуповувати російський газ. Мовляв, у нас достатньо газу у сховищах, тож імпортувати газ з РФ будемо, коли виникне така необхідність. Тобто коли сховища спорожніють. Однак насправді виглядає, що Україна призупинила поставки російського газу, бо не має чим за нього розраховуватись.

Стало відомо, що “Нафтогаз” уже в жовтні імпортував мізерну кількість газу, натомість піднімав газ із газосховищ. І це при тому, що в жовтні була аномально тепла погода і опалювальний сезон у більшості міст не починали. Однак у “Газпромі” вирішили покарати НАК за таку економність. З неофіційних джерел стало відомо, що “Газпром” виставив “Нафтогазу” рахунок за увесь газ, який вони поставили на територію України — і за той, що імпортував “Нафтогаз”, і за той, що купив холдинг Дмитра Фірташа Ostchem. Звичайно, майже банкрут “Нафтогаз” відмовився платити за газ, який імпортувала приватна компанія. Саме через цей конфлікт начебто і припинили поставки газу з РФ.

Справа в тому, що Ostchem має домовленості з «Газпромом» про купівлю 5 млрд. кубометрів газу по 269 доларів за 1 тис. кубометрів. Таку знижку “Газпром” надав з умовою, що цей газ закачають в українські газосховища, щоб взимку, коли будуть пікові навантаження, можна було газ зі сховищ експортувати в Європу. “Нафтогаз” купує газ у “Газпрому” по 400 доларів за тисячу кубометрів. Як то кажуть, відчуйте різницю. У жовтні “Нафтогаз” та Ostchem начебто “помінялись” газом. З 3,2 мільярда кубометрів палива, поставленого в Україну в жовтні, НАК 2,1 мільярда скерував комунальним підприємствам. Натомість таку ж кількість газу зі сховищ передали на баланс Ostchem. Тобто логічно, що НАК перед “Газпромом” мав би розрахуватись за 1,1 мільярда кубометрів, а за 2,1 — Ostchem. Однак “Газпром” наполягає, щоб НАК платив за усі 3,2 мільярда кубометрів газу.

“Насправді важко сказати, яка справжня причина зупинки імпорту газу — на це можуть пролити світло лише ті, хто працює у “Нафтогазі”, але чомусь вони мовчать. Однак версія, що НАК змушують розрахуватись за газ, який отримав холдинг Фірташа, виглядає реалістично, — каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. — Насправді така обмінна операція між “Нафтогазом” та Ostchem цілком логічна. Незрозуміло, чому у “Газпромі” назвали її незаконною. У підземних сховищах газу зберігається газ різних компаній. Як вони доведуть, що ось саме цей газ — “Нафтогазу”, а цей — Фірташа”. Експерти переконані, що спроба змусити НАК платити за газ, якого він не купував, — не що інше, як додатковий тиск на уряд. У РФ прекрасно розуміють, що грошей в Україні немає. Днями країна погасила останній на 2013 рік транш МВФ, але, крім цього, до кінця року треба погасити ще майже мільярд доларів за зовнішніми запозиченнями. Зрозуміло, що уряду простіше викачувати газ зі сховищ, ніж знайти гроші на розрахунки з “Газпромом”. Утім, де гарантії, що ці запаси не закінчаться посеред зими, а російська монополія не відмовиться відновити постачання, поки Україна не розрахується з реальними і міфічними боргами за газ?

“Як на мене, імпорт газу з РФ відновлять, як тільки з’являться гроші. Однак якщо буде тепла зима, то “Нафтогазу” вистачить палива до кінця опалювального сезону навіть при мінімальному імпорті, — каже Дмитро Марунич. — Думаю, у першій половині зими проблем з постачанням газу не буде. А от що буде в лютому, важко прогнозувати. Пригадуєте, минулого року наприкінці зими, коли було різке похолодання, європейцям не вистачило газу. Бо різко збільшилось споживання по всій Європі, Україна збільшила відбір газу, а європейці виявились крайніми. Наші підземні сховища унікальні, але під час пікових навантажень можуть виникнути перебої з постачанням. І не через те, що там замало газу. Просто технічні можливості закачування та викачування газу з ПСГ обмежені”.

Тим часом, відколи Україна перестала купувати газ в Росії, обсяги постачання газу з Європи в Україну виросли втричі. Скажімо, через пункт «Германовичі» (на кордоні України та Польщі) зараз уже надходить майже 4,8 млн. кубометрів газу на добу — це його максимальна потужність. Однак це все ж надто малі обсяги, аби говорити, що реверсний газ може замінити імпорт з Росії.

«Західні енергетичні компанії зацікавлені у постачанні газу до України. Вони тепер експортують менше зрідженого газу через Атлантичний океан у зв’язку зі сланцевим бумом у США, тому залишається більше газу, який можна продавати Україні за ціною, нижчою за $400 за тисячу кубометрів, як пропонує “Газпром”. Західний газ може коштувати приблизно на $30 менше за тисячу кубометрів», — пише The Economist. Однак експерти видання переконані, що Україна досі не почала активно імпортувати газ німецької компанії RWE, через власних олігархів та “Газпром”. Найбільше газу до України технічно можна постачати через територію Словаччини, однак основна вимірювальна та компресорна станція для газу з українського боку кордону контролюється “Газпромом”. На будівництво альтернативної станції достатньо було б 20 мільйонів євро, однак українська влада чомусь не поспішає знайти охочих інвестувати у цей проект.

Схожі новини