Передплата 2024 «Добра кухня»

100 мільйонів доларів – на вітер

У трьох районах Львівщини збудують потужну вітрову електростанцію

Трускавець

На Львівщині незабаром з’явиться потужна вітрова електростанція. Під час ХІІІ Міжнародного економічного форуму, що проходив у Трускавці 10-12 жовтня, підписали договори про оренду землі для будівництва Смеречанської вітрової електростанції. Вітряки будуть розташовані на території Самбірського, Старосамбірського та Турківського районів.

Як повідомив голова Львівської ОДА Віктор Шемчук, ТОВ «Смеречанська вітрова електростанція» уже залучила 10 мільйонів доларів інвестицій. Ці кошти витратили на проектні роботи, проведення екологічної експертизи. За попередніми розрахунками проект має бути окупним. «Громади отримають нові робочі місця на момент, поки будуть будуватись станції. По-друге, отримаємо електричну енергію у тих місцях, які є важкодоступними, і це дасть можливість розвивати бізнес, особливо туризм та рекреацію. По-третє, ми отримаємо альтернативну енергетику, яку використовуватимемо для потреб економіки Львівської області, — заявив Віктор Шемчук. — Вартість цього проекту понад 100 мільйонів доларів. Територіальні громади отримають нові дороги, адже саме по них у гірські місцевості завозитимуть ті чи інші комплектуючі для електростанцій. Ще одна надія, яку плекаємо, — те, що у зв’язку з реалізацією цього проекту на території Львівщини буде створено підприємство, на якому збиратимуть вітроелектростанції з іноземних комплектуючих на першому етапі, а далі — з наших вітчизняних».

Під час обговорень на тематичній дискусійній панелі експерти не приховували, що вітрові електростанції не є такими уже й безпечними для екології. Вітряки створюють вібрації, через які птахи оминають ці території, а бджоли гинуть. Нема бджіл — нема кому запилювати рослини, тож потім на цих територіях виникають проблеми з урожайністю... Країни Західної Європи, які мають багаторічний досвід вітрової енергетики, шукають заміни традиційним вітрякам. Скажімо, у Голландії намагаються вітряки вивести з суходолу в море — там і вітрів більше, і бджоли не літають…

Загалом, на цьогорічному форумі багато уваги приділяли саме енергоефективності та екотехнологіям. Очільники Львівської обласної ради та адміністрації підписали також угоду з ПР ООН. Ця угода передбачає виділення 320 тисяч гривень на проекти енергозбереження у житловому секторі. Зокрема, у Львові планують створити мобільну лабораторію енергоаудиту, яка виявлятиме місця найбільших втрат тепла. Меморандум про співпрацю у сфері енергоефективності підписали також з Міжнародною фінансовою корпорацією. За попередньою домовленістю, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які захочуть утеплити будинки, замінити котельні тощо, зможуть взяти кредит на ці проекти у трьох комерційних банках. При цьому вони погашатимуть лише тіло кредиту, а відсоткові ставки відшкодовуватимуть за рахунок коштів місцевих рад та Міжнародної фінансової корпорації.

Ще однією топ-темою цьогорічного форуму була євроінтеграція та ймовірне підписання Угоди про асоціацію з ЄС та про зону вільної торгівлі. Відповідно до попередньої програми, доповідати на цій секції мав Святослав Вакарчук. Виглядало на те, що частина учасників приїхала на форум, аби побачити зблизька фронтмена «Океану Ельзи»... Однак Вакарчук до Трускавця не приїхав і, як виявилось, навіть не збирався, оскільки у нього щільний концертний графік.

Схожі новини