Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За рахунок водіїв лататимуть дірки у бюджеті, а не на дорогах

Якщо акциз на пальне підвищать удвічі, подорожчає все – від проїзду у транспорті до буханця хліба.

Виявляється, у тому, що українській владі не вдається “пакращити” життя в Україні, винен... Марк Цукерберг. Якби українці не користувались соціальними мережами, вносити зміни до законів та тихцем провертати “реформи” було б значно простіше. Яскравий приклад цього — інформація про підвищення акцизів на бензин удвічі.

Не встигла у мережі з’явитись інформація про те, що Мінфін підтримав ініціативу Укравтодору, за якою акциз на бензин мали б підняти зі 198 до 396 євро за тонну, а дизельного пального — з 92 до196 євро, щоб ці кошти скерувати на ремонт доріг, як на уряд посипався шквал критики. У соцмережах почали організовувати “групи ненависті” до Укравтодору й уряду та закликати людей бути готовими до акцій протесту. В результаті Миколі Азарову, який начебто особисто веде сторінку у Facebook, довелося виправдовуватись перед користувачами мережі.

«Ви десь читали про це рішення уряду? Якщо ні, то навіщо піднімати паніку?» — написав Микола Янович на своїй сторінці у відповідь на питання користувача. У Мінфіні також офіційно спростували інформацію: “Ми не розробляли, не розглядали і не проводили жодної роботи з законопроекту про підвищення акцизів”.

А на умовах анонімності міністерські чиновники кажуть, що проект документа таки існує. Більше того, законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу про деякі ставки акцизного збору” мали розглянути на найближчому засіданні Кабміну, якби не галас у ЗМІ. До речі, у квітні в уряді цілком офіційно заявляли, що готуються до поетапного підвищення акцизів на нафтопродукти. Щоправда, тоді інформація виходила з прес-служби Мін­інфраструктури.

“Зараз в Україні діють найнижчі акцизні збори на пальне порівняно з іншими країнами Європи — 198 євро за тонну бензину і 46-98 євро за тонну дизельного пального.

А в Нідерландах акцизний збір за бензин становить 948 євро за тонну, на дизель — 490 євро за тонну, у Німеччині — 851 євро за тонну бензину і 534 євро за тонну дизеля, в сусідній з нами Польщі акцизна ставка на бензин становить 494 євро, на дизель — 375 євро. В середньому по Євросоюзу мінімальні акцизні ставки становлять 466 євро за тонну бензину і 375 євро за тонну дизельного пального. Пропонується ввести поступове збільшення ставок акцизного збору на нафтопродукти до розмірів, рівних мінімальним середньоєвропейським. Такі зміни дозволять поліпшити якість доріг в Україні, а відповідно, і підвищити рівень безпеки руху”, — йшлося у повідомленні прес-служби.

Експерти переконані, після того, як хвиля обурення вляжеться, акцизи таки підвищать, і, очевидно, не лише на пальне (зокрема, акциз на пиво хочуть зрівняти з алкогольними напоями, через що пляшка може подорожчати на 2-3 гривні). Це може статися влітку, коли людям буде не до пікетів та акцій протесту. Керівник аналітичної групи “А-95” Сергій Куюн каже, якщо акцизи на пальне підвищать удвічі, то літр бензину подорожчає щонайменше на дві гривні. Утім, уряд може піти перевіреним шляхом: спочатку оголосили, що акциз піднімають зі 198 до 396 євро за тонну, а потім “піти назустріч людям” і підняти його не вдвічі, а, скажімо, на 50%.

“Якщо акцизи на бензин піднімуть, це вдарить не лише по водіях, а й по економіці в цілому. Адже вартість пального впливає на все — проїзд у транспорті, на ціну хліба.

Тим більше, що йдеться про суттєве подорожчання пального, а не на копійку-дві”, — кажуть у Львівській обласній організації Всеукраїнської спілки автомобілістів.

А тим часом...

Продажі бензину в Україні продовжують скорочуватись. У травні АЗС продали на 9,4% менше, ніж у квітні минулого року. Натомість реалізація дизельного пального зросла на 12,6%, повідомляє Держстат. За січень-квітень баланс бензину скоротився на 18,6%, натомість баланс дизпального зріс на 2,75%, повідомили у консалтинговій агенції “А-95”.