Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не вчіть нас працювати. Краще допоможіть матеріально

Українських працівників найкраще стимулює до роботи премія, а не безкоштовне навчання чи можливість кар’єрного росту

Роботодавці приділяють окре-му увагу мотивації програмістів і девелоперів (73 %). Скажімо, чимало ІТ-компанії оплачують для своїх працівників медичну страховку, компенсують частину вартості обідів і навіть готові платити жінкам декретні з власної кишені. А ось з-поміж компаній, які займаються виробництвом, мотивацією співробітників переймаються тільки половина роботодавців (52%).

Як правило, компанії розробляють мотиваційні програми, спрямовані на збільшення продуктивності праці окремого працівника (38%). Рідше — для покращення командного духу і загальної ефективності (21%). Найбільший позитивний результат дають мотиваційні програми в банківській сфері (68% співробітників банків сказали про це). А от торговим компаніям варто переглянути свої підходи до стимулювання ефективності праці. Тільки половина співробітників сфери, де висока мотивація — основа успішності, сказали, що мотиваційні програми працюють.

Утім, такі програми — не єдине, що допомагає роботодавцю якщо не підвищити продуктивність праці, то хоча б утримати цінного співробітника, навіть якщо він планує звільнятися. Головним з них є хороші стосунки в колективі, відсутність інших пропозицій і стабільність роботи. А ось хороші стосунки в начальством від звільнення втримають лише кожного п’ятого. Третина опитаних заявили: якщо вони вирішили піти, ніщо їх не втримає. При цьому чоловіки значно принциповіші в цьому питанні, ніж жінки (25% проти 35%).

Окрім проблем з оплатою праці, задуматись про пошук нового місця праці змушує відсутність кар’єрних перспектив (для 45%) та рутинні завдання (41%)

Погані стосунки з керівництвом і регулярні перепрацювання змусять шукати нові перспективи не більш ніж третину респондентів. Відсутність соціальних гарантій, нестабільність роботи, чорна зарплата або незручне розташування офісу — значно рідше змушують думати про зміну роботи (13-17%). При цьому, якщо низька зарплата чи скорочення премій однаково вливають як на чоловіків, так і на жінок, то відсутність кар’єрного зростання більше пригнічує чоловіків. Натомість жінки частіше шукають іншу роботу через регулярні перепрацювання та відсутність соціальних гарантій.

Схожі новини