Передплата 2024 ВЗ

Гроші тепер виводять через «Британський Гондурас»

Кіпру знайшлася заміна

Поки експерти підраховують, скільки втратили українські товстосуми через кризу на Кіпрі, бізнес уже активно працює з іншими офшорами. До введення податку на депозити у кіпрських банках з острова встигли вивести не один мільярд гривень. Далекоглядні компанії встигли змінити офшори ще у минулому році. За даними квартального звіту аналітичної групи Da Vinci AG, про це свідчать дані про експорт товарів з України у держави, які використовують для мінімалізації оподаткування. Експорт товарів у Британські Віргінські острови у січні цього року зріс на 325%, на Маршалові острови — на 1448%, на Сейшели — на 2124%, а у Беліз (стара назва — Британський Гондурас) — аж на 69095%! Це при тому, що загальний експорт країни знизився на 3,7%. Не виключено, за кілька років саме Беліз стане одним з найбільших інвесторів в українську економіку.

«ВСТАНОВИТИ, яку суму вивели з України через такі операції, неможливо, адже ціна товарів при експорті в офшори, як правило, занижується. Можна лише говорити про значне зростання зацікавленості українського бізнесу роботою з цими офшорами”, — йдеться у звіті. За словами керівника аналітичної групи Анатолія Бароніна, дані по експорту за січень не є чимось новим. Українські компанії почали шукати альтернативу офшорному Кіпру ще минулого року. Тож уже близько півроку переводять кошти у країни Карибського басейну та Африки. До кризи на Кіпрі деякі компанії були готові уже з того моменту, коли почалися проблеми у Греції. “Не думаю, що втрати українських олігархів, які мали вклади у кіпрських банках, перевищили один мільярд доларів”, — каже Анатолій Баронін.

Скажімо, компанія Рината Ахметова System Capital Management вивела з рахунку в Cyprus Popular Bank (Laiki) 30 млн. доларів буквально за два тижні до введення нового податку. Загалом з цього проблемного банку примудрились вивести в останній момент 500 мільйонів доларів, незважаючи на те, що банківські операції уже були заблоковані. А окремі ділки заробляли на тому, що за винагороду вивозили контрабандою готівку, зняту з рахунків Laiki та інших банків. Російський підприємець Сергій Тюленєв заявив, що йому запропонували врятувати мільярд євро зі збанкрутілого Laiki — за 200 тисяч євро винагороди.

Те, що Кіпр втратив репутацію офшорного раю, активізувало інші офшори, які зараз б’ються між собою за капітали, виведені з Кіпру. Так, допомогу компаніям, постраждалим від кризи на Кіпрі, почала пропонувати Мальта. Експерти вважають, що альтернативою Кіпру може стати також Латвія. До речі, найбільше офшорних зон у сфері впливу Великої Британії — Віргінські острови, Бермуди, Сейшели, Беліз, острів Джерсі та острів Гернсі. У тому числі й завдяки цьому Лондон утримує статус світового фінансового центру.

Схожі новини