Передплата 2024 «Добра кухня»

Золота бульбашка луснула?

У квітні ринок жовтого металу пережив найбільше падіння за останні 30 років. Експерти прогнозують ще кілька обвалів

Впродовж останніх двох років золото скуповували усі підряд: люди — кілограмами, центральні банки країн — тоннами. Прогнозували, що вартість золота у 2013 році перевищить 2000 доларів за тройську унцію (31,1 грама).

І тут на тобі. У квітні ціни на золото обвалились! На сто доларів за одні торги — до 1400 доларів за унцію. Такого різкого падіння цін на золото не було впродовж останніх 30 років. Частина експертів відразу ж заговорила про золоту мильну бульбашку. Мовляв, ціни на золото штучно роздмухали, тому рано чи пізно вони мали обвалитись... Але як бути людям, які на тлі загальної золотої лихоманки прикупили й собі кілька злитків золота? Торік невеликі злитки золота (по 10, 50 та 100 грамів) були чи не найходовішим товаром в українських банках. На інвестиційні монети Нацбанку також був неабиякий попит.

Головне — без паніки

“Падіння цін на золото пов’язане зі сповільненням економічного зростання Китаю у минулому році. У четвертому кварталі китайська економіка зросла на 7,9%, а у першому кварталі цього року — на 7,7%. Світові ринки дуже чутливі до такої інформації, тому відреагували падінням цін на золото. Це — емоційна реакція. Уже зараз ціни почали підвищуватись, — каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. — Зважаючи на ситуацію у світовій економіці, найближчим часом можна чекати ще одну, а то й кілька хвиль обвалу цін на золото. Але під кінець року вартість золота піде вгору. За нашими оцінками, ціна на золото на світових ринках наприкінці року може зрости до 1650 за тройську унцію (зараз 1460 доларів. — Авт.). У довгостроковій перспективі золото залишатиметься одним з найцікавіших інструментів для інвестування”.

Тим, хто купив золоті злитки чи інвестиційні монети Нацбанку, експерт радить не панікувати і не бігти продавати їх, поки вони не знецінились ще більше. Хоча українці саме так і роблять — купують валюту та золото тоді, коли ціни зростають, і біжать здавати, коли падають. На думку Івченка, зараз хороший момент для того, аби інвестувати у золото, бо ціни впали. Тож замість продавати, краще докупити дорогоцінного металу зараз або дочекатись ще однієї хвилі обвалу.

Золоті прикраси дешевшими не стануть

Через падіння цін на золото в Азії почався ажіотаж на золоті вироби. В Китаї, Гонконгу, Індії люди вишиковувались у черги перед ювелірними крамницями. Як повідомила Спільнота золотовидобувачів та промисловців Китаю, роздрібні продажі золотих виробів зросли утричі. Історично так склалось, що індуси та китайці люблять золоті прикраси більше за інших. Золото є обов’язковим подарунком на весілля, хрестини. Причому навіть дітям купують масивні прикраси. В Індії у більшості ювелірних крамниць ціни виставляють не за виріб, а за вагу.

Українці також люблять золото, але поки що у ювелірних крамницях збільшення попиту не відчули. Воно й не дивно, адже ціни на ювелірні вироби в Україні не впали. Хоча ціни на банківське золото впали з 440 гривень за грам (станом на 1 квітня) до 412 гривень (станом на 26 квітня).

“Начебто, якщо впали ціни на біржі дорогоцінних металів, то й ціни на ювелірні вироби мали б знизитись. Але ціни на золото — така ж гра банків, як і ціни на валюту. Після обвалу може бути зростання, тому важко робити прогнози, — каже президент Асоціації ювелірів України Григорій Можаровський. — Ювеліри закупили золото за високими цінами, тож не можуть зараз знизити вартість виробів. Можливо, хтось встиг закупити метал, коли ціни були найнижчі, тож потім зможе продавати товар дешевше. Від моменту, коли закуповується золото, і до того часу, коли з’являється готовий виріб, минає приблизно місяць. Щодо попиту на ювелірні прикраси, то він в Україні падає уже кілька років поспіль. Народ бідніє. Коли дорожчають продукти, комунальні платежі, а зарплата росте хіба що у прем’єра, людям не до золота. Тому навіть якщо ціни трохи знизяться, ажіотажу довкола ювелірних прикрас не буде.

Схожі новини