Передплата 2024 «Добра кухня»

У президента будуть свої фінансові цербери

Замість кількох структур, які нині займаються економічними злочинами, буде одна. Зате з безмежними повноваженнями

Ні копійки повз Сім’ю! Спочатку в Україні створили Міністерство доходів та зборів, яке контролює усі надходження від податкової та митниці. Тепер намагаються створити фінансову поліцію, яка замінить податкову міліцію, службу боротьби з економічними злочинами, відділ контррозвідувального захисту економіки СБУ, відділ боротьби з контрабандою та Держфінінспекцію! Надструктура контролюватиме все — від контролю за використанням бюджетних коштів до фінансових махінацій у приватному секторі. Фінансова поліція матиме такі ж повноваження, як СБУ чи МВС, при цьому не підпорядковуватиметься жодному з цих відомств. За мегаструктуру б’ються міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і міністр доходів та зборів Олександр Клименко. Аби ніхто не ображався, її вирішили підпорядкувати... напряму президенту.

Фінансова ПОЛІЦІЯ, чи, як вона правильно називатиметься, Служба фінансових розслідувань, лише на підставі письмових вимог (без рішення суду) зможе одержувати від банків та інших кредитно-фінансових установ, податкових і митних органів інформацію й документи про операції, рахунки, внески, внут-рішні й зовнішні економічні угоди підприємств. Співробітники СФР зможуть опечатувати приміщення, зупиняти виробництво чи операції з бюджетними коштами. При цьому вони за потреби зможуть застосовувати вогнепальну зброю, спецзасоби та «заходи фізичного впливу».

Та найбільша загадка — хто ж автор геніального проекту? Адже ніхто з урядовців, які ознайомлювались з текстом документа, так і не зміг пригадати, хто ж автор. В апараті президента також відхрестились від документа — мовляв, не наша ідея. Торік був схожий законопроект авторства тодішнього віце-прем’єр-міністра та міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Але він називався “Про фінансову поліцію в Україні”, і там було передбачено, що структура має підпорядковуватись Міністерству фінансів. Щоправда, торік Міністерства доходів та зборів не було як такого.

«Можна зосередити ці функції в Міністерстві внутрішніх справ, у колишній податковій адміністрації, зараз у Міністерстві податків та зборів. А коли ми чуємо, що конфлікт інтере-сів двох міністрів — міністра внут-рішніх справ і міністра податків та зборів вирішується таким соломоновим шляхом, що відповідальним за роботу органу стає сам президент, щоб покласти край конфлікту, — це нерозумно з жодної точки зору», — заявив екс-міністр фінансів Віктор Суслов.

Подейкують, що ідейним натхненником проекту незалежної СФР є нинішній віце-прем’єр та колишній голова НБУ Сергій Арбузов. Віддавши структуру у підпорядкування президенту, Арбузов хоче зіграти на випередження. Адже, за чутками, він планує взяти участь у президентських виборах 2015 року... Звичайно, усе це гіпотези. Але ж хтось цей законопроект підготував... Хоча є й інша версія розвитку подій. До того, що створення фінансової міліції під крилом президента викликало таке бурхливе обговорення, міг докласти руку хтось із конфліктую-чих міністрів — аби в команді вирішили нарешті віддати нову структуру саме у підпорядкування його відомства. Захарченко, до речі, хотів прибрати податкову міліцію до складу МВС, відколи став міністром внутрішніх справ (до того був головою податкової служби, саме його змінив на посаді Клименко). Як два податківці, Клименко і Захарченко розуміють, наскільки цінним підрозділом є податкова міліція, тому жоден не хоче поступатись...

коментарі

Олександр ПАСХАВЕР, директор Центру економічного розвитку

Щоб зрозуміти суть цього проекту, треба врахувати, у якій атмосфері його готують. Що добре для країн з сильною демократією, з контролем за дотриманням законів, те для нас погано. Створюється орган дуже високого рівня. Безконтрольний. Не зрозуміло, якій структурі від підпорядковується. Кажуть, що напряму президенту. Але це неможливо. Не може орган виконавчої влади підпорядковуватись президенту. Це суперечить Конституції. Чим вища компетенція силових органів, тим вищий їхній статус та концентрація, тим більше влада хоче бути авторитарною. Всерйоз говорити про те, що буде з платниками податків, якщо створять цей орган, — безглуздо. Якщо готують законопроекти, зрозуміло, під яке це міністерство. А тут нічого не зрозуміло. Як на мене, цей проект — це гра. І мене цікавить, хто і з якою метою це виклав в Інтернет.

Юрій АНЦУХ, виконавчий директор Волинського відділення Українського союзу промисловців та підприємців

Чим менше найменувань контролюючих органів, тим для бізнесу краще. А то приходять податкова міліція, ДСБЕЗ, і кожен тягне на себе, щоб показати, що саме вони працюють. Тому коли буде одна структура, мало б бути краще. Головне, аби вони діяли в межах чинного законодавства, а не спрацьовував людський фактор. Питання у тому, якими повноваженнями наділять новий орган. Якщо це повноваження, які були у 1937 році, то це відкине нас на багато років назад.