Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На «Львівводоканалі» назріває страйк

Вимагають більшої зарплати, припинення звільнень працівників

Працівники ЛМКП “Львівводоканал” готові розпочати страйк. На підприємстві створили страйковий комітет, щоб захистити свої права на зарплату та роботу. Минулого тижня кількасот працівників вийшли під стіни підприємства, вимагали від виконувача обов’язків директора Степана Пакіжа припинити кадрову чистку, не звільняти фахових працівників, а на їх місце не призначати своїх людей. Друга вимога — підвищити зарплату, бо премії урізали. Люди отримують на місяць по півтори тисячі гривень...

Як РОЗПОВІВ “ВЗ” голова комітету захисту прав працівників “Львівводоканалу” Роман Пюлик, тепер страйковий комітет висунув ті самі вимоги. Реорганізацію вимагають проводити лише з погодженням колективу. “Вимагаємо, щоб з 1 березня нам виплачували зарплату, згідно із законодавством, а не мізерну, — каже пан Пюлик. — Також хочемо, щоб нам повернули недоплачені кошти. Якщо будемо проводити страйк, то дотримаємося усіх законодавчих процедур, зокрема, оголосимо про свої наміри за тиждень. Це не означає, що під час страйку Львів залишиться без води. “Львівводоканал” працюватиме за графіком вихідного дня ”.

Одне з питань, яке найбільше турбує колектив “Львівводоканалу”, — Степан Пакіж поєднує керівну посаду у “Львівводоканалі” та “Львівтеплоенерго” (у статусі виконувача обов’язків). А це, на думку працівників “Львівводоканалу”, не дозволяє йому якісно виконувати свою роботу на двох підприємствах. Депутати подейкують, що це перший крок до створення холдингу, який може “увінчатися” приватизацією. За словами Романа Пюлика, страйковий комітет вимагає, щоб Степан Пакіж нарешті визначився із роботою на одному з підприємств і не працював у статусі виконувача обов’язків.

Тим часом керівник водопостачального підприємства звітує про покращення фінансового стану. “Збитки підприємства скоротилися на 42 мільйони гривень, — зазначив Степан Пакіж. — Ми розрахувалися перед ВАТ «Львівобленерго» та погасили борги за 2010-2011 роки (понад 7 мільйонів). Нам вдалося залучити субвенції з держбюджету, закрити борг по ПДВ (28 мільйонів), який наростав з 2006 року”.

Наприкінці 2012 року на машинах почали встановлювати GPS. За словами керівника “Львівводоканалу”, це контролює витрату палива. Також запроваджена легальна і прозора схема реєстрації нових абонентів.

На думку Степана Пакіжа, нововведення і стали причиною бунтів на підприємстві. “Реформи, які впроваджують, викликають невдоволення тих працівників, які звикли працювати по-старому, використовувати ресурси підприємства для власних потреб, — каже пан Пакіж. — Ці люди збурюють колектив, закликають до страйку. Але такі заклики не вирішать головних проблем підприємства, які накопичувалися роками. Пропоную колективу разом налагоджувати нормальну роботу. Зекономлені кошти зможемо використати на заробітну платню. Я вже дав вказівку економічним службам до 1 березня 2013 року підготувати план поетапного підняття заробітної плати з врахуванням напрацьованого торік досвіду”.

Схожі новини