Передплата 2024 ВЗ

«Ніхто не знає, чи є тут взагалі сланцевий газ»

  • 11.02.2013, 23:15
  • 1 836

Навіть якщо угоду з Сhevron підпишуть уже цього року, приблизно п’ять років піде на пошукові роботи на Олеській площі

Поки одні говорять про сланцевий газ як про крок до енергетичної незалежності України, а інші лякають екологічною катастрофою, експерти не можуть з упевненістю сказати, є у нас той газ чи немає. Усі прогнози та розрахунки наразі — чиста теорія. Навіть у Польщі, де видобутком газу зі сланців почали займатись раніше, поки що займаються лише бурінням пошукових свердловин.

«До СЬОГОДНІ ніхто не розглядав ці породи як потенційно газоносні. Жодних досліджень не проводилось. Тому на сьогодні є дуже загальні уявлення про те, де знаходяться ті породи і скільки у них може міститись ресурсів. Попередні дані можуть бути лише після певного етапу розвідки, тому поки що з упевненістю не можна говорити, є тут газ чи немає», — каже директор нау-ково-технічної компанії “Депроіл ЛТД” Олександр Петровський. Він та експерти з Польщі, США, представники компанії Сhevron (яка, власне, і має займатись видобутком газу на Олеській площі) провели серію наукових семінарів з місцевими радами Івано-Франківської та Львівської областей. Жителям районів, де теоретично можуть видобувати сланцевий газ, та представникам місцевих рад пояснювали, як видобувають газ зі сланцевих порід та намагались розвіяти міфи про землетруси та забруднення води, якими лякають деякі екологи та політики. Та, попри заяви окремих політичних сил про те, що громади категорично проти видобутку сланцевого газу, виявилось, що люди налаштовані досить позитивно. Найпоширеніше питання, яке ставили на семінарах: “А скільки коштуватиме газ?”. “Питають, які переваги отримає місцева громада від співпраці з Сhevron, які надходження будуть до бюджету, чи будуть працювати на свердловинах місцеві працівники”, — каже Олександр Петровський.

Утім, до буріння навіть пошукових свердловин, як виявилось, ще далеко. На відміну від Shell, яка уже підписала з урядом угоду про розподіл продукції на Юзівській площі (Харківська область), з Сhevron ще тривають переговори.

“В обох угодах є відмінності, пов’язані з розташуванням цих площ, з певними політичними аспектами. Є відмінності і у геології цих територій. Наші геологи вважають, що особливості та якості порід на Олеській площі відрізняються від порід на Юзівській площі, — каже менеджер Сhevron в Україні Пітер Кларк. — Угода має бути затверджена Івано-Франківською та Львівською облдержадміністраціями перед тим, як вона набере чинності. У ЗМІ пишуть, що місцеві ради не дають згоди. Насправді затримка не у тому, що обласні адміністрації не затверд-жують угоду. Ми ще не досягли згоди з центральним урядом по всіх пунктах, питаннях, положеннях угоди про розподіл продукції. Львівська облдержадміністрація навіть не знайома з текстом та попередніми умовами цієї угоди”. Утім, за якими саме пунктами не вдається домовитись з урядом, представник Сhevron не уточнив — поки що це комерційна таємниця. Утім, навіть якщо угоду підпишуть уже цього року, до видобутку приступ-лять ще не скоро. За словами Пітера Кларка, розвідувальні роботи триватимуть до п’яти років. Для буріння пошукових свердловин залучатимуть іноземних працівників, місцевих — лише до підрядних робіт. В Україні поки що немає відповідних спеціалістів, адже сланцевого газу тут досі не видобували. Наразі Сhevron веде переговори з місцевими вузами про підготовку відповідних фахівців — щоб років за п’ять уже були готові спеціалісти.