Передплата 2024 ВЗ

Шахти Червонограда не закриють!

Після численних протестів гірників уряд змінив своє рішення

Червоноградські шахтарі можуть святкувати перемогу. Після того, як мало не усе місто вийшло на протест проти закриття шахт, а обласну та центральну владу закидали листами, місцеві копальні вирішили залишити у спокої. Принаймні поки що. У відповідь на звернення народного депутата-мажоритарника від Сокальського виборчого округу Степана Курпіля, заступник міністра Ігор Попович надіслав листа, у якому запевнив: рішення щодо шахт “Зарічна” та “Великомостівська” прийматиметься лише після комплексної експертизи.

«Наразі рішення про ліквідацію даних підприємств КМУ не ухвалено, а час підготовки до ліквідації, у середньому, триває 1,5-2 роки, коли підприємства здійснюють господарську діяльність, зокрема і видобуток вугілля... Зазначені підприємства Львівської області внесені до переліку вугільних шахт, що підлягають приватизації або передачі у концесію. Таким чином, ліквідація шахт “Зарічна” та “Великомостівська” ДП “Львіввугілля” здійснюватиметься у разі відсутності потеційних інвесторів та за умови ухвалення КМУ відповідного рішення», — йдеться в офіційній відповіді. І це при тому, що раніше кореспондент “ВЗ” на власні очі бачив телеграму, у якій чітко було зазначено, що ці шахти мають підготувати до ліквідації уже цього року... Окрім цих двох шахт, йшлося також про ліквідацію шахти “Візейська”.

“Те, що шахтарі, представники місцевих органів влади, депутати різних рівнів зайняли спільну позицію, змусило міністерство дати задній хід. Відповідь підписана заступником міністра Ігорем Поповичем. Тим самим, хто надіслав телеграму на ДП “Львіввугілля” про те, що у цьому році мають закрити три шахти, — каже Степан Курпіль. — Тепер з відповіді випливає, що закривати шахти вони не збираються, їх можуть віддати у концесію і будуть говорити про ліквідацію тільки тоді, коли не буде потенційного власника. Це уже зовсім інша позиція. Побачимо, як ситуація розвиватиметься далі. Але є ще одна проблема — нереалізоване вугілля. Ситуація однакова і на шахтах Львівщини та Волині, і на шахтах Донецька та Луганська. З державних шахт ДТЕК не закуповує вугілля, або закуповує у значно менших обсягах, ніж це було раніше. ДТЕК має свої шахти, і там нагромаджені колосальні запаси вугілля. Тому це проблема уряду, як вийти з цієї ситуації. Приватизація шахт — не панацея. Як ми бачимо, концентрація енергетичних підприємств в руках одного власника — це також проблема. ДТЕК діє у своїх корпоративних інтересах, тоді як соціальні, економічні проблеми, які виникають у регіонах через те, що державні шахти у таких умовах не можуть працювати, приватних власників не цікавлять”.

За словами голови Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України Олега Турчина, частково проблему з “ДТЕК Західенерго” також вдалось вирішити. “Поки що домовились, що вони закуплять три тисячі тонн вугілля. Проблема у тому, що крім електростанцій “Західенерго”, нам нікуди збувати вугілля. Ці електростанції були побудовані спеціально під вугілля з Львівсько-Волинського басейну, а не для Луганська та Донецька. Там є свої електростанції, — каже Олег Турчин. — Зараз обласна влада обіцяє нам закупити 20 тисяч тонн вугілля для опалення шкіл та інших закладів. Але що таке 20 тисяч тонн на рік? Це мізер. Через відсутність реалізації маємо борги перед “Львів­обленерго”. Зрештою, за відвантажене вугілля ДТЕК також має заборгованість перед “Львіввугілля” та шахтою “Надія”. Вони обіцяли погасити ті кошти, але є ще одна проблема — податкова наклала арешт на рахунки “Львіввугілля”. Виходить замкнене коло”.

У компанії ДТЕК не приховують, що через надлишок вугілля на ринку також мають проблеми зі збутом. Тому й купують у таких обсягах вугілля з державних шахт, бо своє нікуди дівати. «Шахти ДТЕК сьогодні добувають достатньо вугілля для задоволення потреб власних ТЕС. Більше того, в даний момент на складах ТЕС компанії накопичено більше 2 млн. т палива, що є історичним рекордом, — каже директор з комерційної діяльності ДТЕК Андрій Фаворов. — ДТЕК майже півроку веде переговори про купівлю вугілля державних шахт, але поки не знаходить розуміння у партнерів. Тим не менше, компанія залишається відкритою до продовження переговорів з метою знайти можливість закупівлі додаткового обсягу вугілля у державних шахт. Перш за все, мова про вугільні підприємства Львівсько-Волинського басейну, які є традиційними постачальниками вугільної продукції для довколишніх ТЕС «ДТЕК Західенерго». У свою чергу, ДТЕК наполягає, щоб і держпідприємство «Вугілля України» строго дотримувалось умов чинних договорів з ДТЕК.

При цьому енергетики самі в непростій ситуації. Поточна заборгованість енергоринку перед генерацією сягнула 2,8 млрд. грн.».

Схожі новини