Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Легальне вугілля стало зайвим

Зупиняючи державні шахти, підпільні копанки поступово легалізовують

Поки влада демонстративно шукає альтернативні джерела газу, державні шахти не мають куди збувати своє вугілля. Збагачувальні фабрики та шахти завалені тоннами чорного золота, але його просто нікуди відвантажувати. Доходить до абсурду — шахти, які добувають вугілля для теплових електростанцій, не мають коштів, аби розрахуватись за світло! Доведені до відчаю гірники виходять на мітинги, але поки що влада їх не чує.

Лише у Червонограді на шахтарський мітинг вийшло стільки людей, скільки не було на площі ще з часів Помаранчевої революції.Адже вже до кінця цього року у Міненерго запланували ліквідувати шість шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну, та ще дев’ять — на Донбасі.

А це означає, що тисячі людей можуть опинитись на вулиці без будь-яких компенсацій — у міністерстві розпорядились мінімізувати витрати, “в тому числі пов’язаних з виплатою зарплати та виплат, пов’язаних зі скороченням працівників”.

—ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ у критичному стані. Погіршується економічна ситуація, споживання електроенергії зменшується. Шахтарі у минулому році видобули рекордну кількість вугілля, 84 мільйони тонн, і це при тому, що технології не покращились. Лише за рахунок героїчної праці шахтарів. При цьому у нас зростає імпорт вугілля з інших країн. Торік ми імпортували більше 10 мільйонів тонн, у цьому році уже в січні імпорт зріс на 9%. Можна очікувати, що буде 13 млн. тонн, — каже голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. — Якщо подивитись на структуру запасів вугілля, нафти та газу, то вугілля — до 95%. Запасів українського вугілля може вистачити на 450 років, у Західній Європі — на 150. Тому це галузь, яку треба розвивати. Наших олігархів сьогодні не цікавлять шахти та шахтарі. Їх поки що цікавлять лише надра.

— Червоноградські шахтарі скаржаться, що компанія “ДТЕК Західенерго” (їй належать Бурштинська, Добротвірська та Ладижинська ТЕС) відмовляється купувати вугілля Львівськоолинського басейну, а везе зі своїх шахт зі сходу України...

- ДТЕК — вертикально інтегрована компанія. Вони володіють і обленерго, і генераціями, і вугільними шахтами. У них теж є надлишки вугілля, тому вони везуть його на свої електростанції у західні області. Працівники шахт ДТЕК — такі самі люди, вони також є членами нашої профспілки.

Тому має підключитись міністерство і знайти у цій ситуації компромісне рішення. Держава має вирішити проблеми зі збутом українського вугілля. А то вийшло, що на гроші, зароблені в Україні, олігархи купили шахти у Росії та США.

Тепер потреба у вугіллі знизилась, але ані у Росії, ані у США їм не дозволяють зупинити видобуток. Тому те вугілля везуть сюди, хоч воно й дорожче, ніж українське. А вітчизняні вугільні компанії мають проблеми зі збутом. Ще одна проблема —тіньовий видобуток вугілля. За останні кілька років держава легалізувала понад 200 копанок, натомість державні шахти, які працюють легально, йдуть під закриття. Але ж є ще майже дві тисячі підпільних копанок. І жертвою копанок став і той же ДТЕК, який не має підпільних копалень і не возить вугілля з-за кордону. Але через надлишок вугілля на ринку також має проблеми зі збутом. Копанки належать людям, наближеним до влади, «кришує» їх міліція, тому вони й працюють. А серед державних шахт 35 має піти на закриття, ще 35 — на реконструкцію, тобто видобуток там теж зупинять.

— Можливо, вугільні підприємства свідомо роблять банкрутами, щоб потім можна було приватизувати за копійки? Ті ж “Львіввугілля”, “Волиньвугілля” є у переліку об’єктів до приватизації на цей рік.

— Це теж має місце. І я ніяк не можу зрозуміти, навіщо вони так роблять. Є ж закон про спільну діяльність, шахту можна взяти в оренду, в концесію... Швидше за все, ніхто не думає, що через два роки потреба у вугіллі зросте і доведеться завозити з інших держав, бо тут усе зруйнують. І ми будемо так само залежати від імпортного вугілля, як від нафти та газу.

Схожі новини