Передплата 2024 «Добра кухня»

«Стільки людей на площі не було ще з часів Майдану»

На мітинг проти закриття шахт у Червонограді та Нововолинську вийшли кілька тисяч шахтарів

Тисячі гірників з Червонограда та Нововолинська вийшли на мітинг 2 лютого. Вимоги у них однакові — не допустити закриття шахт, у яких ще є вугілля, та змусити компанію “Західенерго” купувати місцеве вугілля для своїх електростанцій.

«Важко СКАЗАТИ ТОЧНО, скільки людей вийшли на площу. Але це був найчисельніший мітинг у Червонограді, мабуть, ще з часів Майдану. Навіть на День шахтаря стільки не збирається. Люди зрозуміли, що йдеться про їхню роботу, добробут їхніх родин. Навіть у Нововолинську, де не так багато шахт, вийшли майже тисяча осіб, — каже голова регіонального об’єднання незалежних профспілок гірників України м. Червонограда Михайло Шабля. — У той же день нам дозволили відвантажити “ДТЕК Західенерго” тисячу тонн вугілля. Але що таке тисяча тонн, порівняно з обсягами видобутку? До нас обіцяв приїхати перший заступник міністра. Хочемо, аби держава зобов’язала компанію ДТЕК “Західенерго” купувати насамперед наше вугілля. Адже Бурштинська, Добротвірська та Ладижинська ТЕС будувались спеціально під вугілля нашого басейну. А тепер вони опинились у приватних руках, і наше вугілля виявилось не потрібним”.

Через те, що вугледобувні підприємства мають проблеми зі збутом, їм бракує коштів навіть на те, щоб розрахуватись за електроенергію. Як наслідок, “Львівобленерго” може відключити світло. Минулого тижня через борги на кілька годин відімкнули електрику ДВАТ “Шахта “Надія”, коли під землею перебували понад вісім десятків людей. “Вони змушені були підніматись нагору по драбині. Уявляєте — 500 метрів по драбині. Люди могли просто задихнутись, якби вийшли з ладу системи вентиляції. Більше того, ця шахта опалює половину Соснівки. Добре, що було тепло. А якби були морози? Люди б мали замерзати, бо хтось з кимось вчасно не розрахувався”, — каже Михайло Шабля.

Шахтарі стверджують, що, придбавши “Західенерго”, ком-панія ДТЕК взяла на себе зобов’язання використовувати 80% вугілля Львівсько-Волинського басейну. Натомість у Дирекції зовнішніх зв’язків компанії ДТЕК повідомили “ВЗ”, що умови приватизації «Західенерго» передбачали використання не менше 70% українського вугілля. Тому в будь-якому разі ТЕС «ДТЕК Західенерго» мають право завозити паливо з інших регіонів України. “Постачання вугілля державних підприємств «Львіввугілля» та «Волиньвугілля» на підприємство «ДТЕК Західенерго» обмежено потужностями Червоноградської центральної збагачувальної фабрики. Вона може видавати на рік приблизно 0,7 млн. тонн товарного вугілля, тоді як «ДТЕК Західенерго» використовує щорічно майже 8,5 млн. тонн вугілля», — повідомили у ДТЕК.

Схожі новини