Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наїзд на олігархів

Поки багатії ділять активи, українці можуть залишитись без зв’язку, грошей та пального

Не встигли українці оговтатись від банкрутства “АероСвіту”, як Господарський суд Донецької області з ініціативи авіакомпанії “Донбасаеро” порушив справу про її банкрутство. Ще одна компанія з “Української авіаційної групи” (підконтрольної олігарху Коломойському) — “Дніпроавіа” повідомила, що у зв’язку з припиненням оперування рейсів “Дніпроавіа” з 8 січня 2013 року закриває продаж авіаквитків на власному сайті. Навряд чи когось в Україні здивує, що споріднені авіакомпанії, які займали монопольне становище на ринку, виявились банкрутами. У нас кожне друге підприємство за документами збиткове. Питання в іншому. Чому усе це сталось саме зараз і так синхронно?

У червні міністр інфраструктури Борис Колесников в інтерв’ю радіостанції “Эхо Москвы” заявив, що високі ціни і низька якість обслуговування в українських авіакомпаніях викликані надмірною монополізацією ринку. “...65% ринку монополізувала одна група. Тому немає справжньої конкуренції. Думаю, не пізніше вересня цей монополіст відчує конкуренцію. Не хочу розкривати всі карти, але удар буде дуже суттєвий, і на користь пасажирів”, — сказав він. Може, це і є той проанонсований “удар”?

Скидається на те, що прогнозований експертами переділ власності між олігархами таки почався. І... почав виходити з-під конт­ролю. За чутками, між групою Коломойського та групою Олександра Януковича (старшого сина президента) розв’язалась справжня війна, і банкрутство авіакомпаній — лише спроба врятувати активи. Дехто навіть називає Коломойського українським Ходорковським.

“Ще до Нового року почалися перевірки на заправках, які отримують бензин з Кременчуцького НПЗ, що належить Коломойському. Потім почалися проблеми з авіакомпаніями. Перевірки прокотились по усіх структурах, пов’язаних з групою “Приват”, — каже керуючий партнер агентства конфліктного піару

“PR I Z” Захар Чистяков. — Хто ініціатор цієї ситуації, важко сказати. За однією версією, за цим стоїть Олександр Янукович. В той же час заводам, що належать Коломойському, підвищили вартість електроенергії, а за цим начебто стоїть Ринат Ахметов. В будь-якому разі, я б не порівнював ситуацію в Україні з російською. Влада у нас не настільки сильна, як у Росії. Вони мають посади, можуть впливати на прийняття рішень, але за ними не стоять серйозні економічні структури. Ходорковський порівняно з Коломойським — дрібний підприємець. Він не мав такого впливу на економіку країни. Коломойський має таку частку економіки, що якщо він згорне свій бізнес, це відкине країну років на 10-15”.

Подейкують, Ігор Коломойський навіть пообіцяв обвалити гривню, закривши відділення “ПриватБанку” у регіонах та усі банкомати. Не факт, що він справді це казав, але за бажання цілком може це зробити. “Приват” — найбільший український банк, його картки має найбільша кількість українців, тому будь-які перебої у роботі можуть спровокувати паніку серед населення.

Крім банку, групі “Приват” належить майже півтори тисячі АЗС по всій країні (працюють під брендами «Авіас», «Укрнафта» і АNP). І якщо б вони одномоментно перестали працювати, на ринку пального стався б колапс. Найбільше у цій ситуації постраждали б пересічні українці, але у боротьбі за активи про людей думають найменше. У цьому переконались тисячі пасажирів “АероСвіту”, яких кинули напризволяще в чужих країнах.

“Ситуація, що склалася, характеризує нашу країну. Соціальний бізнес, що має вплив на долі тисяч людей, не може так поводитися навіть у кризовій ситуації. Але бізнес завжди поводиться у тих рамках, у яких дозволяє держава. Якщо у нас такі проблеми з бізнесом, отже, щось не так у державі. В першу чергу треба вирішувати проблеми у державі”, — каже директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

Коломойський — не єдиний олігарх, на бізнес якого “наїхали”. Наприкінці року мільярдер Олександр Ярославський зізнався, що його змусили продати футбольний клуб “Металіст” разом з усією інфраструктурою (стадіоном, тренувальною базою). На питання, чи з об’єктів, збудованих до Євро-2012, у нього залишились аеропорт та готель, олігарх відповів: “Я сподіваюсь. Якщо на них ніхто не зазіхне”. Торік повідомляли про спробу рейдерського захоплення бізнесу Олексія Вадатутського (“Нібулон”), який за рік опустився з 10 на 18 сходинку серед найбагатших людей України.

Схожі новини