Передплата 2024 «Добрий господар»

Нацбанк блефує?

НБУ погрожує українцям кримінальною відповідальністю за продаж доларів на чорному ринку. Хоча у Кримінальному кодексі про це ні слова...

Раніше українці боялись зберігати заощадження у гривні. Тепер починають боятись тримати долари. НБУ робить усе можливе, аби дати людям зрозуміти: якщо ви не здасте валюту зараз або не занесете в банк, то потім вам доведеться платити або податки, або штрафи. Голова НБУ Сергій Арбузов заявив: НБУ подаватиме закон про 15% податок з обміну валюти доки, доки його не приймуть.

«Якщо ви вирішите купувати валюту після прийняття закону, то маєте знати, що здавати її вам буде невигідно. Ми хочемо таким чином позбутися спекулянтів, вони більше не захочуть мати справу із продажем. Вони також не зможуть знову грати на свідомості людей», — заявив Арбузов. Тепер на свідомості людей гратиме лише Нацбанк?

«За продаж іноземної валюти на чорному ринку громадянам загрожує кримінальна відповідальність. Вона буде застосовуватися до спекулянтів після набрання чинності податку в Пенсійний фонд у розмірі 15% від суми продажу іноземної валюти. Таким чином, продаж валюти на чорному ринку буде прирівняний до ухилення від сплати зборів і податків. Згідно з Кримінальним кодексом, такі порушення тягнуть за собою дуже великі штрафи — аж до 425 тис. грн.”, — йдеться в черговому повідомленні НБУ. От тільки автори повідомлення промовчали, що, відповідно до Кримінального кодексу, адмінвідповідальність застосовують тільки тоді, коли сума несплаченого податку перевищує тисячу і більше неоподаткованих мінімумів (тобто понад 17 тисяч гривень). А щоб назбиралась така сума, треба обміняти щонайменше 13,8 тисячі доларів. Тобто людям, які хочуть обміняти кількасот доларів, Кримінального кодексу боятись не варто. Утім, навіть якщо когось зловлять на тому, що він купує чи здає долари міняйлі, довести правопорушення практично нереально.

“В НБУ не вміють вирішувати проблему економічними методами, тому вдаються до перевірених радянських. Але до радянських законів є такі ж перевірені радянські способи їх обійти, — каже юрист Ігор Годецький. — От у мене є тисяча доларів, і я вирішив дати її вам на зберігання. Жоден закон цього не забороняє. А ви натомість дали мені у заставу (чи позичили) 8200 гривень. Все законно. Який обмін валют? Про обмін валют не йдеться. І хто тут дурень? Нацбанк, бо видає рішення, виконання яких забезпечити не може. А щодо податку у 15% з обміну валют, то це взагалі рекет. І логіка влади проста. Якщо припустити, що кожна сім’я має в середньому тисячу доларів заощаджень, то в масштабах країни виходить чимала сума. І от уявіть, що кожна сім’я тепер змушена буде віддати 150 доларів державі. Просто так. Тому вони й наполягають на цьому законопроекті”.

Утім, найбільша проблема в тому, що з нинішньою владою усе, що сьогодні здається маячнею сивої кобили, завтра може стати законом, який доведеться виконувати. Спочатку ми не вірили у паспортизацію обміну валют, потім — що законопроект 15% податку з обміну валюти на гривню існує. Такими темпами скоро українцям встановлять ліміти, скільки іноземної валюти можна тримати вдома. Або відкривай рахунок в банку, або під суд... Хоча аналітики все ж схиляються до того, що і законопроект про 15% податок, і розмови про кримінальну відповідальність — не більше, ніж засоби психологічного тиску на людей. А робиться все з однією метою — змусити людей здавати валюту. Бо з таким рекордним дефіцитом платіжного балансу жодних резервів не вистачить, аби втримати курс гривні стабільним.

Схожі новини