«Мімоза» — популярний коктейль із шампанським
Секрет успіху — у бульбашках
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/525337/mimoza.jpg)
Уявіть, як задерикуваті бульбашки ігристого вина та аромат соковитого апельсина лоскочуть ніс. Це означає, що перед вами коктейль «Мімоза».
А Новорічна ніч — ідеальний час, щоб поласувати келихом ігристого вина або коктейлем на його основі.
Уперше його приготував 1921 року у лондонському клубі для джентльменів Buck’s Club кухар Пет МакГаррі, змішавши для столичних аристократів шампанське та апельсиновий сік. Щоб підняти настрій відвідувачам, пропорція шампанського значно перевершувала сік цитрусу, а також у коктейль додавали джин та лікер гренадин. Спрощена версія, що складалася лише із шампанського та соку, має назву Mimosa, або Champagne Orange. Коктейль пройшов випробування часом, закріпився у меню численних барів та був включений до списку Міжнародної асоціації барменів.
В основі коктейлю «Мімоза» якісне ігристе французьке вино з регіону Шампань та свіжий сік солодкого апельсина. У виборі складових варто звернути увагу на свій смак та можливості. Замість продукції іменитих французьких шампанських домів, можна знайти потрібну альтернативу на полицях супермаркету. З соком те ж саме. Знайдіть напій, що подобається саме вам.
Головне правило у доборі альтернативи для шампанського — наявність «ігристості», тобто бульбашок. Італійське просєко, португальське вінью верде, іспанська кава, будь-який якісний брют — чудова основа для коктейлю «Мімоза».
Не варто купувати солодке або напівсолодке ігристе вино: надлишок цукру зіпсує все враження від свіжого цитрусового коктейлю.
Практично кожен класичний коктейль має його безалкогольний аналог. На допомогу приходять різноманітні сиропи, фруктові соки, газування… та трохи фантазії! Якщо вам більше до смаку безалкогольна «Мімоза», замініть алкоголь газованою не мінеральною водою або тоніком. Хто любить солодше, може взяти газовану воду зі смаками лимона, лайма, м’яти. Уявіть себе лондонськими аристократами та спробуйте приготувати напій за всіма правилами.
Класичний коктейль «Мімоза»
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/12/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D0%BC%D1%96%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0.jpg)
Для 1 порції: 2 апельсини, 120 мл сухого шампанського.
Вичавити сік з апельсинів, процідити через сито і поставити у холодильник.
Охолодити й шампанське.
Влити в келих спершу апельсиновий сік, а потім шампанське.
Коктейль можна подавати у довгастому келиху для шампанського або у келиху для білого вина.
У Великій Британії коктейль «Мімоза» із шампанським та апельсиновим соком прийнято подавати на різдвяний пізній сніданок. Також напій може стати аперитивом перед святковою вечерею або перед фуршетом.
Безалкогольна «Мімоза»
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/12/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%20%D0%BC%D1%96%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0.jpg)
Для 1 порції: 2 апельсини, 1 ч. ложка цукру, 120 мл газованого лимонаду, 1 жменя льоду.
Вичавити сік із апельсинів, змішати з цукром.
Наповнити келих для коктейлю бажаною кількістю льоду.
Влити апельсиновий фреш, а потім лимонад. Прикрасити часточкою апельсина.
Для швидкості приготування можна взяти пакетований сік. Дуже смачно вийде із соком манго, персиковим, тропічним міксом.