Передплата 2025 «Добра кухня»

«Мімоза» — популярний коктейль із шампанським

Секрет успіху — у бульбашках

Уявіть, як задерикуваті бульбашки ігристого вина та аромат соковитого апельсина лоскочуть ніс. Це означає, що перед вами коктейль «Мімоза».

А Новорічна ніч — ідеальний час, щоб поласувати келихом ігристого вина або коктейлем на його основі.

Уперше його приготував 1921 року у лондонсько­му клубі для джентльме­нів Buck’s Club кухар Пет Мак­Гаррі, змішавши для столичних аристократів шампанське та апельсиновий сік. Щоб підняти настрій відвідувачам, пропорція шампанського значно пе­ревершувала сік цитрусу, а та­кож у коктейль додавали джин та лікер гренадин. Спрощена версія, що складалася лише із шампанського та соку, має на­зву Mimosa, або Champagne Orange. Коктейль пройшов ви­пробування часом, закріпився у меню численних барів та був включений до списку Міжна­родної асоціації барменів.

В основі коктейлю «Мімо­за» якісне ігристе французь­ке вино з регіону Шампань та свіжий сік солодкого апельси­на. У виборі складових варто звернути увагу на свій смак та можливості. Замість продук­ції іменитих французьких шам­панських домів, можна зна­йти потрібну альтернативу на полицях супермаркету. З со­ком те ж саме. Знайдіть на­пій, що подобається саме вам.

Головне правило у добо­рі альтернативи для шампан­ського — наявність «ігристості», тобто бульбашок. Італійське просєко, португальське вінью верде, іспанська кава, будь-який якісний брют — чудова основа для коктейлю «Мімо­за».

Не варто купувати солодке або напівсолодке ігристе вино: надлишок цукру зіпсує все враження від свіжого цитрусо­вого коктейлю.

Практично кожен класич­ний коктейль має його безал­когольний аналог. На допомогу приходять різноманітні сиро­пи, фруктові соки, газування… та трохи фантазії! Якщо вам більше до смаку безалкоголь­на «Мімоза», замініть алкоголь газованою не мінеральною во­дою або тоніком. Хто любить солодше, може взяти газова­ну воду зі смаками лимона, лайма, м’яти. Уявіть себе лон­донськими аристократами та спробуйте приготувати напій за всіма правилами.

Класичний коктейль «Мімоза»

Для 1 порції: 2 апельси­ни, 120 мл сухого шампан­ського.

Вичавити сік з апельсинів, процідити через сито і поста­вити у холодильник.

Охолодити й шампанське.

Влити в келих спершу апельсиновий сік, а потім шам­панське.

Коктейль можна подавати у довгастому келиху для шам­панського або у келиху для бі­лого вина.

У Великій Британії коктейль «Мімоза» із шампанським та апельсиновим соком прийня­то подавати на різдвяний піз­ній сніданок. Також напій може стати аперитивом перед свят­ковою вечерею або перед фур­шетом.

Безалкогольна «Мімоза»

Для 1 порції: 2 апельсини, 1 ч. ложка цукру, 120 мл га­зованого лимонаду, 1 жме­ня льоду.

Вичавити сік із апельсинів, змішати з цукром.

Наповнити келих для кок­тейлю бажаною кількістю льо­ду.

Влити апельсиновий фреш, а потім лимонад. Прикрасити часточкою апельсина.

Для швидкості приготуван­ня можна взяти пакетований сік. Дуже смачно вийде із со­ком манго, персиковим, тро­пічним міксом.