Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Кулінарні батальйони» на Вінниччині

Усю продукцію вакуумують

Волонтери
Волонтери

Перші страви, каші з м’ясом, налисники зі сиром та повидлом, печінкові млинці, вареники готує для наших захисників «кулінарний батальйон» у селі Перепільчинці Шаргородської громади на Вінниччині.

Також волонтерки ква­сять капусту, печуть най­різноманітніші солодкі смаколики, пироги, хліб, навіть власноруч готують згущене молоко. Усе це, приготовлене з вдячністю та любов’ю, пере­дають через волонтерів на пе­редову, у найгарячіші точки, аби їх скуштували наші воїни.

…Центром волонтерської кухні стало обійстя Нелі та Юрія Мельників. На подвір'ї біля хати господар Юрій у два­дцятилітровій каструлі із про­дуктів, що нарізали ґазди­ні, варить борщ. Готує гарячу страву у вигляді концентрату, яку воїнам потрібно лише роз­чинити гарячою водою. Готову страву вакуумують, щоб зруч­ніше транспортувати. Маши­ну для пакування допоміг при­дбати друг із Литви. Тут усю продукцію вакуумують. На­віть квашені огірки чи капусту у банках не відправляють. Цей досвід перепільчинських во­лонтерів може бути корисним і на волонтерських кухнях ін­ших громад, які працюють в Україні.

На невеличкій кухні у Мель­ників збираються односель­чанки. Кожна ґаздиня має свій напрям роботи: хто замішує тісто, хто розкачує варенич­ки, хто готує начинку, а потім усі разом за столом ліплять ва­реники. До роботи на волон­терській кухні доєднуються й переселенці, яких гостинно прийняли у себе перепільчин­ці. Деякі страви господині го­тують вдома, а сюди вже при­носять готові частунки.

Продукти для приготування смаколиків для воїнів прино­сять мешканці Перепільчинець та довколишніх сіл, але немає де все це зберігати, потрібні морозильні камери. За слова­ми волонтерки Нелі Мельник, тепер їхній «батальйон» має всі можливості збільшити вироб­ництво продукції, адже мають чимало замовлень від волон­терів.

Печінкові млинці

400 г яловичої, куря­чої або свинячої печінки, 2 яйця, 100 мл молока, 3 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка крохмалю, 50 мл олії, сіль, перець — до смаку.

Для начинки: 5 варе­них яєць, 1−2 плавлені сир­ки, зелень кропу, 4 ст. ложки сметани або майонезу, сіль, перець — до маку.

Печінку ретельно проми­ти. Щоб не гірчила, зрізати всі плівки і прожилки. Подрібнити на однорідну масу за допомо­гою блендера або м’ясорубки.

Додати у печінкову масу яйця і влити молоко. Посоли­ти і поперчити. Ретельно пере­мішати до однорідності вручну або блендером. Додати крох­маль і просіяне борошно, до­бре перемішати.

Пательню змастити олі­єю, розігріти. Смажити тонкі млинці з одного боку, поки не зарум’яняться, близько 2 хв. Потім перевернути і смажити ще 1−2 хв з іншого боку.

Начинка. На грубій терт­ці натерти варені яйця і плав­лений сирок (потримати його в морозилці пів години). Кріп дрібно посікти. Все змішати, заправити сметаною або ма­йонезом, за потреби посолити і поперчити.

У кожному млинці обрізати краї з двох боків, щоб вийшов прямокутник із заокругленими боками. Обрізки подрібнити і додати в начинку.

Змастити начинкою кожен млинець і скрутити у рулет.

Схожі новини