Що варто знати про алюмінієвий посуд
Існує чимало міфів про готування страв в алюмінієвому посуді, який ще зовсім недавно був дуже популярний
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/482371/pexels-dada-design-12292640.jpg)
Міф 1: Використання посуду з алюмінію викликає різні хвороби. Один із найпоширеніших і непідтверджених міфів, проте немає досліджень на цю тему, до того ж виміряти можливу кількість алюмінієвих частинок, що потрапляють в організм із посуду, неможливо.
Відомо і підтверджено, що в організм алюміній може потрапити двома способами:
- через засоби, які застосовують проти печії (вони містять гідроксид алюмінію);
- через дезодоранти-антиперспіранти, в яких є гідроксохлорид алюмінію. Вплив цього компонента на шкіру офіційно вивчений і негативний.
Тому говорити про те, що причина хвороб — алюмінієвий посуд — щонайменше неправильно. Адже прабабусі та бабусі готували у такому посуді і багато хто вирізнявся міцним здоров’ям та довголіттям.
Міф 2: Недовговічність алюмінієвого посуду. Посуд із тонкого алюмінію може легко деформуватися — саме на підставі цього роблять висновок про його недовговічність. Щоб уникнути деформації, потрібно купувати товстостінний посуд. Такий посуд коштуватиме дорожче; стінки будуть товстими, а його вага більшою; із зовнішнього боку внизу має бути видно нешліфоване коло. Важливо вибирати якісні алюмінієві каструлі - за правильного використання та догляду цей посуд послужить не одному поколінню.
Міф 3: Що можна і не можна готувати в алюмінієвому посуді. Найважливіше — уникати взаємодії такого посуду з кислотами та лугами. Приготовану їжу не слід залишати в посуді з алюмінію — перекласти в іншу ємність.
В алюмінієвому посуді можна готувати: каші (всі види), макарони (не пригорають), нежирне м’ясо, несолону рибу, овочі (не кислі), кип’ятити воду.
В алюмінієвому посуді не можна готувати: страви в кисло-солодких соусах, кислі та мариновані овочі, солону рибу, капусняки, фруктові компоти та кисіль, варення, томатний соус, дитяче харчування.