Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що варто знати про алюмінієвий посуд

Існує чимало міфів про готування страв в алюмінієвому посуді, який ще зовсім недавно був дуже популярний

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Міф 1: Використання по­суду з алюмінію викликає різ­ні хвороби. Один із найпошире­ніших і непідтверджених міфів, проте немає досліджень на цю тему, до того ж виміряти можли­ву кількість алюмінієвих части­нок, що потрапляють в організм із посуду, неможливо.

Відомо і підтверджено, що в організм алюміній може потра­пити двома способами:

  • через засоби, які застосо­вують проти печії (вони містять гідроксид алюмінію);
  • через дезодоранти-анти­перспіранти, в яких є гідроксохлорид алюмінію. Вплив цього компонента на шкіру офіційно вивчений і негативний.

Тому говорити про те, що причина хвороб — алюмінієвий посуд — щонайменше непра­вильно. Адже прабабусі та ба­бусі готували у такому посуді і багато хто вирізнявся міцним здоров’ям та довголіттям.

Міф 2: Недовговічність алю­мінієвого посуду. Посуд із тон­кого алюмінію може легко деформуватися — саме на під­ставі цього роблять висновок про його недовговічність. Щоб уникнути деформації, потріб­но купувати товстостінний по­суд. Такий посуд коштуватиме дорожче; стінки будуть товсти­ми, а його вага більшою; із зо­внішнього боку внизу має бути видно нешліфоване коло. Важ­ливо вибирати якісні алюмінієві каструлі - за правильного вико­ристання та догляду цей посуд послужить не одному поколін­ню.

Міф 3: Що можна і не мож­на готувати в алюмінієвому по­суді. Найважливіше — уникати взаємодії такого посуду з кис­лотами та лугами. Приготова­ну їжу не слід залишати в посуді з алюмінію — перекласти в іншу ємність.

В алюмінієвому посуді можна готувати: каші (всі види), мака­рони (не пригорають), нежирне м’ясо, несолону рибу, овочі (не кислі), кип’ятити воду.

В алюмінієвому посуді не можна готувати: страви в кисло-солодких соусах, кислі та мари­новані овочі, солону рибу, ка­пусняки, фруктові компоти та кисіль, варення, томатний соус, дитяче харчування.