Борщ як делікатес

«Борщовий набір» стрімко подорожчав

«Шалені овочі» — так назвав нинішній «борщовий набір» експерт продовольчого ринку, голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Овочі в Україні дорожчі, ніж у Польщі. Через це після Нового року в країні забракло власної цибулі та капусти. Їх довелось терміново завозити з Азії та Європи.

За підрахунками Олек­сія Дорошенка, капус­та в Україні за перші три місяці року подорожчала на 94,4% - з 8.90 грн за кіло­грам до 17.30 грн. Картопля по­дорожчала на 27,5% - від 8 гри­вень за кілограм до 10 грн 20 коп. Буряк зріс у ціні на 15,6%, а саме з 10.90 до 12.60 за кіло.

Цибуля подорожчала на 10,1% - із 16.80 до 18.50. Натомість морква подешев­шала на 5%. Зараз в Україні кіло моркви коштує 11.40 грн замість 12 гривень на початку року.

Зрозуміло, експерт оцінив продукти станом на 1-й квар­тал року. Бо ціни справді дещо занижені. Про це, до речі, пану Дорошенку пишуть читачі у соцмережах, де він опубліку­вав свій пост. Тож зараз бор­щовий набір ще подорожчав. Так, у Львові перед Великодніми святами морква та буряк ко­штували 30 гривень за кіло. Так само — молода капуста і «ста­ра» цибуля. Добре, що карто­пля більш-менш тримає планку стабільності — 10−12 гривень за кілограм.