Передплата 2024 ВЗ

Які продукти сприяють підвищенню імунітету?

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України інформує

Червоний солодкий перець — це джерело вітаміну С (він навіть кращий, ніж апельсин). Ще в ньому міститься вітаміни В1, В2, В9, Р, РР та каротин. Найбільша концентрація вітамінів знаходиться біля плодоніжки перцю, яку часто обрізають.

Плоди солодкого перцю бувають трикамерними та чотирикамерним, їх ще називають чоловічими й жіночими відповідно. В перці більше вітаміну С, ніж в апельсині, але нехтувати цитрусовими все ж не варто.

Апельсин, грейпфрут, лимон, лайм, мандарин, клементин, помело, бергамот (так-так, він теж цитрусовий) та інші цитрусові дадуть вірусам бій. Ще цитрусові багаті на вітаміни групи В й містять багато фітонцидів.

Часник містить селен, який впливає на імунну систему.

Ще в ньому є калій, кальцій, фосфор, вітаміни групи В і С, марганець, йод і фітонциди.

Броколі містить клітковину, кальцій, марганець, йод, фолієву кислоту, вітаміни А, В6 і С.

Вітаміну, А в броколі більше, ніж в інших видах капусти, а кальцію в ньому більше, ніж в молоці.

Мигдаль містить багато ненасичених жирів, які пригнічують запальні процеси в організмі.

Куркума містить вітаміни С, К та вітаміни групи В.

Шпинат не просто так називають суперпродуктом.

Він містить вітаміни А, В2, В6, К, омега-3 жирні кислоти, йод, фосфор, цинк та багато іншого.

Важливою складовою шпинату є лютеїн. Він підвищує імунітет та захищає від ракових утворень.

Важливо: при термічній обробці шпинат втрачає частину корисних властивостей, тому не варто його довго варити.