Передплата 2024 «Добра кухня»

Уважно читайте етикетки

Якщо бачите у переліку інгредієнтів частково гідрогенізовані рослинні олії або жири, кондитерський та кулінарний жир або просто маргарин — краще залиште такий продукт на полиці

Про трансжири.

За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Трансжири — це різновид ненасичених жирів, що містять трансізомери жирних кислот. Найчастіше їх використовують у запечених і смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах. Ідеться про торти, печиво, бісквіти, майонез, снеки тощо. Маргарини та кулінарні жири промислового виробництва почали застосовуватися в продуктах наприкінці 19 століття як заміна дороговартісних тваринних жирів, наприклад, вершкового масла. Їх почали додавати до продуктів харчування, аби продовжити термін зберігання та змінити структуру рослинних жирів, необхідних для кулінарної обробки. Такі продукти можуть містити значну кількість трансжирів, обумовлену технологією перероблення рослинних жирів. Перелік недуг, до яких призводять трансжири, включає ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.

В яких же продуктах велика ймовірність їх зустріти?

Перш за все, це кондитерські вироби, маргарин, спреди та продукти, що виготовлені з їх використанням, смажені продукти у фритюрі, випічка.

Уважно читайте етикетки. Якщо бачите у переліку інгредієнтів частково гідрогенізовані рослинні олії або жири, кондитерський та кулінарний жир або просто маргарин — краще залиште такий продукт на полиці. Дуже висока ймовірність, що там містяться трансжири.

Отже, цукор, сіль, жир та трансжир у великих кількостях найчастіше присутні в продуктах, які пройшли технологічну обробку. Висновок простий: уважно обирайте продукти, надавайте перевагу натуральним і домашнім. Таким чином ви зможете зменшити присутність некорисних харчових речовин у своєму раціоні.

Джерело