Передплата 2024 ВЗ

Зміни, які відкидають Україну назад навіть не на 8 місяців, а на 10 років

«Слуги народу» намагатимуться повернути куріння в громадські місця, запхавши тютюнові поправки в законопроєкт, який стосується зовсім іншої теми

Лише 8 місяців тому 317 голосами було ухвалено закон, який захистив працівників від тютюнового диму та нікотинових викидів на робочих місцях у приміщеннях установ та організацій. Ця норма набула чинності у липні. За даними КМІС її підтримують 86% українців.

Але, вочевидь, не підтримують тютюнові лобісти і депутати правлячої партії, які подали поправки №20 та №21 до законопроєкту № 5616 «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції…».

Всупереч регламенту, який забороняє вносити поправки, що не стосуються теми законопроєкту, комітет з економічної політики обидві ці поправки підтримав.

Це зміни до антитютюнового закону, які відкидають Україну назад навіть не на 8 місяців, а на 10 років. Вони передбачають повернення куріння цигарок, айкосів і т.п. в «спеціально відведених місцях» у приміщеннях закладів харчування, готелів, залізничних станцій. А кальян (куріння якого відповідно до законодавства є курінням тютюнових виробів) можна буде взагалі курити будь-де, хоч по всіх кав’ярнях і ресторанах.

Підкреслюю, всі ці норми стосуються саме повернення куріння в приміщення. Курити на вулиці, у т.ч. на відкритих майданчиках кав’ярень закон і зараз дозволяє.

Ці зміни є порушенням ратифікованої Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби з тютюном, в керівних принципах якої сказано, що «вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності», «безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує», «Ефективними заходами захисту від впливу тютюнового диму в конкретному місці…є забезпечення 100% бездимного середовища», «Вентиляція, фільтрування повітря, виділення спеціально обладнаних зон для куріння… довели свою неефективність».

За даними ВООЗ кальянний дим, у т.ч. вторинний, містить токсичні речовини та канцерогени у значних кількостях. Дозвіл на куріння кальяну в приміщеннях закладів харчування прямо суперечить пріоритетам охорони здоров’я і задекларованим цілям державної політики у сфері протидії курінню.

Сама поява цих поправок, а тим більше їх підтримка комітетом і винесення на пленарне засідання є відверто неприйнятними.

Законопроєкт 5616 має бути знятий з розгляду, доки з нього не приберуть вставлені туди всупереч регламенту тютюнові поправки 20 і 21. А якщо його попри все винесуть у сесійну залу, кожен відповідальний депутат незалежно від партійної чи фракційної приналежності має проголосувати проти підтвердження обох цих поправок.

Джерело

Схожі новини