Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

росія та газ. Головний висновок із усієї цієї історії

Наша цивілізація зараз — цивілізація вуглеводнів. Газу та нафти. Солярки та бензину. І штучно перевести її на енергію вітру не вдасться

Перше. Сполучені Штати підтримують відновлення росією постачання газу Північним потоком, оскільки вважають, що це гарантує енергетичну безпеку Європи. Про це прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив на брифінгу. Відновлення постачання газу дозволить Німеччині та іншим країнам ЄС заповнити резерви на короткострокову перспективу доти, доки Європі не вдасться знизити енергозалежність від росії.

Двома словами Прайс заявив, що у довгостроковій перспективі Європа має відмовитися від російського газу — і це питання, над яким працюватимуть у найближчі три-п'ять років, але в короткостроковій перспективі альтернативи Північному потоку немає.

«Протягом попередніх років ми неодноразово попереджали Європу про надмірну залежність від російського газу», — сказав Прайс.

Також Вашингтон схвально поставився до рішення Канади повернути турбіну Північного потоку після ремонту назад до Німеччини. Її відправили на місце базування 18 липня. Компанія Siemens заявила про готовність обслуговувати усі турбіни Північного Потоку.

Віцепрем'єр-міністерка Канади Христя Фріланд (пам’ятаєте, як всі раділи першій українці в уряді Канади?) сказала, що рішення Канади повернути Газпрому турбіну було важким, але вірним. За її словами, від цього залежить спроможність Німеччини підтримувати Україну.

Щоб двічі не вставати: Христя Фріланд не є українкою. Христя Фріланд — канадка. З українським корінням. Так само, як і Вікторія Спартц — не українка. Вона американка. З українським корінням. Це так, до речі. 

Сховища Німеччини на цей момент виявилися порожніми на 90%. І сьогодні Газпром, який з початку війни знизив постачання до Німеччини на 40%, заявив, що відновлює їх у повному обсязі.

Друге. Міністр економіки ФРН Роберт Хабек внесе до Бундестагу для розгляду надзвичайну постанову, що дозволяє уряду країни знову використати вугільні та мазутні електростанції. Для цього вони повинні бути приведені в робочий стан, накопичити паливо та бути готовими дати генерацію у разі зупинення чи зменшення постачання газу з рф. Всього до мережевого резерву буде внесено 21 мазутну та вугільну електростанції.

Третє. Ви, мабуть, чули, що у Шрі-Ланці стався соціальний вибух, країна оголосила дефолт, уряд утік, а населення опинилося на межі голоду? Чули, звісно. Набагато менше відомі причини.

Так от, причини там такі самі, як і в енергетичній кризі Німеччини. У 2019 році в країні переміг вкрай просунутий в екологічному плані президент, прихильник зеленої енергетики, зеленого сільського господарства та взагалі всього зеленого, що тільки можливо. І вирішив, що острів повинен повністю перейти на вирощування органік-продуктів, весь світ тут же розчулиться рожевими сльозами коали, і поїде до них харчуватися немодифікованими листочками цейлонського чаю без пестицидів. У країні було запроваджено абсолютну заборону використання мінеральних добрив і відкрито режим максимального сприяння немодифікованим видам їжі.

Реальність виявилася несподіваною. Виявляється, немодифіковані сорти дають набагато нижчу врожайність. І з набагато вищою ціною. А відсутність добрив цю врожайність вбиває взагалі майже в нуль.

Виявляється — ось цього взагалі ніхто не міг уявити, правда? — Зберігати довго гній від рожевих корівок для органічного землеробства в кліматі Шрі-Ланки неможливо.

Гниє лайно у тропіках. От же несподіванка якась.

У результаті країна, яка лише два роки тому була лідером за темпами розвитку в регіоні, з експортера рису перетворилася на імпортера — рису ввезено на пів мільярда доларів, удвічі більше, ніж купувалося пестицидів. Економія валюти, до речі, була однією з причин заборони на добрива. Падіння врожаю кукурудзи планують удесятеро. Так-так, у десятеро, на порядок. Падіння доходів від експорту чаю — пів мільярда доларів.

У результаті в листопаді уряд відмовився від зелених ідей і зняв заборону на ввезення добрив, але вже було пізно — почалася війна в Україні, росія перекрила постачання газу, ціни на добрива стрибнули і закупити їх зубожілий бюджет Шрі Ланки вже не зміг.
Вибух, дефолт, злидні.

Четверте. Мене постійно запитують: а чого ти так не любиш любителів коал? Ок. Давайте поясню.

Я ось завжди писав і пишу, не пам’ятаю скільки, що альтернативи ядерній енергетиці для нашої цивілізації на цьому етапі розвитку — немає. Що це найвигідніший, найчистіший і найбезпечніший — так, так, найбезпечніший — спосіб забезпечення планети енергією. Що атомну енергетику треба розвивати та робити вже абсолютно безпечною. Встановлюючи стовідсотковий захист від дурня, а не як у Чорнобилі. Що вона планеті шкодить значно менше, ніж ГЕС, кам’яне вугілля, нафта та газ. Що зелена енергетика — це чудово, безумовно, але лише проблема в тому, що Ісландія може забезпечити себе геотермальними джерелами, Лівія може забезпечити себе сонячною енергією, а Голландія — вітряками. Але в Європі за сто кілометрів від узбережжя - вже ні припливів, ні вітру, ні сонця. Ну от немає в Польщі необхідних вітрів, і привіт.

Кам’яний вік закінчився не тому, що закінчилося каміння. А вік пари — не тому, що закінчилася пара. Вони закінчилися тому, що було знайдено нові, ефективніші види палива.

Наша цивілізація зараз — цивілізація вуглеводнів. Газу та нафти. Солярки та бензину. І штучно перевести її на енергію вітру не вдасться.

Тут можна було написати двадцять п’ять абзаців, чому не вийде, але це тема для окремої статті. Я напишу лише один.

Армія.

Сучасна армія може воювати лише на солярці — і все тут. Неможливий танк на літієвих батареях із заправкою по сорок хвилин. А без армій ми поки що не можемо. Вуглеводнева епоха, безумовно, теж закінчиться. Але тільки тоді, коли вчені вигадають ефективніше — і насамперед економічно — джерело енергії.

І поки що замінників атома не проглядається.

Ну от немає на нашій планеті покладів темної матерії чи антиречовини, що ти робитимеш.

Світ переходить на нове паливо лише тоді, коли йому це стає економічно вигідним. Коли бензин виграє у конкуренції з ККД у пари. І ніяк інакше.

А заборонами перевести його на дорожче паливо — не вийде.

У ці ігри може погратися золотий мільярд найбагатшого першого світу — але й годі.

Джерело

Схожі новини