Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Компроміси з путіним до добра не доводять

росія різко скоротила постачання газу в Європу. Ціни знову захмарні. Німці запроваджують програму "прикрути". Австрійці розконсервовують вугільні потужності

Що відбулося? Європа знову ступила на хибну стежку компромісів з путіним. А путін знову це сприйняв за слабкість і почав підвищувати ставки. Про що мова? Кілька місяців тому Путін в односторонньому порядку зажадав переходу на оплату газу в рублях. Фактично, порушуючи контрактні домовленості, вимагав змінити умови того самого контракту. І щоб йому платили у рублях. А інакше погрожував відключити газ.

Що далі? Повністю умови путіна Європа не виконала. Але найбільші покупці пішли на зміну контракту. В результаті, частина Європи (16% російських продажів) залишилась без російського газу, а інші підписали нові додатки і погодили нові умови оплати, пішовши назустріч путіну. Щоб він не відключив газ.

Як це сприйняття путін? Звісно, як слабкість. І почав давити далі. І зараз він "сушить" Європу, значно зменшивши постачання газу Північним потоком і навіть прикрутивши турецький газовий шлях. Привід? Каже, що не може качати газ Північним потоком, бо там турбіни немає. А турбіна в Канаді на ремонті була. І санкції не дозволяють ту турбіну поставити в Європу. Впливаючи на спроможність роботи Північного потоку 1. Канадці в ці ігри не грають і санкції обходити не дають. Канадці молодці. Всі мають бути, як канадці.

путін знову шантажує. Чи може росія продовжувати виконувати свої зобов'язання? Може. Бо можна розібрати Північний потік 2 і дістати трубу звідти. Можна збільшити поставки газу по українській трубі. Чи по трубі, що йде через білорусь і Польщу. Але Газпром, тобто путін цього не роблять. Вони шантажують Європу, кажучи – або фактично скасовуйте санкції і дайте цю турбіну. Або не буде газу.

Якби до цього Європа консолідовано послала путіна з його вимогою платити за газ у рублях, то цього б не відбулося. Але ЄС прогнувся. Злякався, що путін відключить газ. І нарвався просто на наступний шантаж. І так буде постійно. Доки Європа не зрозуміє, що жодні поступки путіну до добра не доводять.

Джерело

Схожі новини