Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міф про велич і силу росії розпався на очах у всього світу

Головний підсумок 50 днів великої війни

50 днів війни, ювілейна цифра в 20 тисяч убитих окупантів і знищення флагмана Чорноморського флоту рф крейсера "москва" – це історія занепаду великого міфу про міць російської армії. Уже ніхто й ніколи в світі не повірить, що армія рф – це потуга світової сили, а не хирлявий регіональний гравець.

Безумовно, ядерна зброя робить їх грізними, але сама по собі армія – випробування реальною війною не пройшла. Безвідносно до того, як і якими результатами закінчиться війна з Україною – збройні сили рф відправлені в другу лігу.

Знищення крейсера "москва" тільки підсумувало цей уже всім очевидний факт. До того ж відбулося це в напрочуд символічний спосіб. "москва" – це той самий корабель, що в перший день повномасштабного вторгнення атакував острів Зміїний, після чого отримав гідну відповідь українського прикордонника. Ця відповідь стала легендарною, її написали на тисячах білбордів і футболок, її цитували всі провідні ЗМІ світу, вона стала глобальним мемом. І ось фраза, яку чи не щодня повторювали всі 43 мільйони українців, стала дійсністю – наші Збройні сили відправили саме той корабель у відомому напрямку!

Стягуючи все нові сили на українську територію, росія вкотре підтверджує основу своєї військової доктрини – солдатів не жаль, вони тільки гарматне м'ясо. Власне кажучи, ця дика країна так вигравала всі війни в своїй історії. І трагедія Другої світової, в якій від дурного, бездарного командування загинула фантастична кількість вояків Червоної армії – зайве тому підтвердження. Нині ми знову є свідками цього ж старого прийому – і, слід визнати, досить успішно йому протистоїмо!

У західній популярній культурі, особливо в кінематографі, ще з часів холодної війни закріпився образ росіян як хижої, злої, підступної, але могутньої сили. Що ж, після нападу на Україну у голівудських фільмах росіяни й далі будуть на стороні зла, але з однією різницею: тепер це будуть комедійні фільми. Міф про велич і силу росії розпався на очах у всього світу. Віднині рф буде пожинати репутаційні, а за ними – неодмінно – й фінансові наслідки цього. Провальна воєнна кампанія в Україні вибила росію зі світових лідерів, тепер "велич" цієї країни – тільки територіальна. Та й то ненадовго.

Натомість ми, українці, вибороли собі право на гордість. Тепер ніхто не плутатиме українців і росіян, з цього моменту наша країна потрапила на ментальну "мапу" світу – кожен житель планети більш-менш уявляє її розташування і має кілька асоціацій. Зокрема – незламність і сила, що здивувала багатьох, мужність і затятість, героїзм. Уже не корупція й не Чорнобиль будуть символами нашої держави – ми змінили стереотип про Україну як мінімум на століття вперед.

Оце і є головний підсумок 50 днів великої війни.

Джерело

Схожі новини