Передплата 2024 «Добра кухня»

Ім'я Стефана Банаха належить усьому світові

Школа Банаха заклала основи функціонального аналізу - математичної дисципліни, яку вивчають у всіх університетах світу

Стефан Банах (до 130-ліття з дня народження).

Ім'я Стефана Банаха належить його батьківщині - Польщі. Воно належить також містові Львову, де Банах жив і творив, був лідером знаменитої Львівської математичної школи. Правильно також сказати, що ім'я Стефана Банаха належить усьому світові, бо наукові результати видатного математика використовуються на всіх континентах, у всіх країнах.

Школа Банаха заклала основи функціонального аналізу - математичної дисципліни, яку вивчають у всіх університетах світу. Список математичних об'єктів і результатів, що мають ім'я Стефана Банаха, вражаючий: Банахова алгебра, Банаховий простір, Банахова міра, парадокс Банаха-Тарського, гра Банаха-Мазура, Банахова ґратка, компакт Банаха-Мазура etc.etc. Поняття Банахового простору чи не друге за популярністю після Евклідового простору - мало яка область математики, як чистої, так і прикладної, без нього обходиться. Банахова теорема про стискуюче відображення лежить в основі теорії фракталів, а також використовується в деяких алгоритмах пошуку в Ґуґлі…

Про життя і наукові досягнення Стефана Банаха і його школи написано дуже багато, причому не лише серйозних історико-математичних текстів, а й творів художніх. Навіть в одному "чорному детективі" Марека Краєвського фігурує сцена з львівськими математиками у кав'ярні. Справді, "кав'ярняний" стиль був візитівкою Львівської математичної школи, надавав їй романтичного ореолу.

У численних текстах про Банаха фігурує багато легенд навколо його особистості. Деякі з них ретельно проаналізовані (і іноді спростовані) у публікаціях істориків математики. У кожному разі, важливими є не стільки життєві історії, цікаві для широкої публіки, скільки наукові результати.

На життя Стефана Банаха припало дві світові війни. Він знаходив у собі сили працювати і у найважчі часи. Символічно, коли тотальному абсурдові війни з його вбивствами і руйнуваннями протиставляється діяльність творчого інтелекту. Все це актуальне і для нашого покоління, яке також не обминула війна.

Багато хто з сучасних математиків знав професора Владислава Лянце. Він був одним з продовжувачів школи Банаха, займався функціональним аналізом. Лянце згадував, що свого часу бував на семінарі Банаха. З усіма учасниками семінару Банах завжди вітався за руку, тож Лянце передавав цей потиск Банахової руки сучасному поколінню математиків. Історія триває, війна закінчиться, а нас ще чекають нові наукові відкриття.

Джерело

Схожі новини