Передплата 2024 «Добра кухня»

Завищені очікування можуть стати підґрунтям не лише для депресій, але й необґрунтованої зрадофілії

Нам би хотілось, щоб війна закінчилась не лише перемогою, але й швидкою перемогою. Та мусимо розуміти, що гаряча фаза може тривати місяцями, а холодна роками

Українцям важливо зберігати оптимізм щодо майбутнього, плекати деякі воєнно-політичні мрії та цілі, поширювати меми у рамках інформаційної війни, але одночасно вберегти себе від завищених чи нереалістичних очікувань.

Дехто вже почав плутати бажане з дійсним. Завищені очікування можуть стати підґрунтям не лише для депресій, але й необґрунтованої зрадофілії.

Нам би хотілось, щоб війна закінчилась не лише перемогою, але й швидкою перемогою. Та мусимо розуміти, що гаряча фаза може тривати місяцями, а холодна роками. У будь-якому випадку курс на послаблення рф є грою у довгу, якщо путіна не скинуть своїх ж, або якщо путін не спровокує пряме воєнне залучення Заходу. Якщо путіна не скинуть, то він без сумніву рано чи пізно буде готувати нову війну проти України і нові гарантії безпеки не факт, що зможуть їй запобігти.

Команда президента Зеленського у переговорах і ЗСУ на полі бою роблять усе можливе, але, на жаль, не буде можливості і ніхто у світі не дозволить нам штурмувати кремль на чолі з бункерно-ядерним маразматиком. Є припущення, що навіть при спробі деокупації наших територій Донбасу та Криму на Заході почнуть ганебне кричання про "неприпустиму ескалацію" та "провокування ядерної загрози". Вони забоялись через погрози рф вводити війська, миротворців, закривати небо, давати певні озброєння, що навіює на певні роздуми. А нам ще потрібно відбити нові та чинні атаки і окуповані з 24 лютого території.

Ще більше проблем буде з переговорами особливо для тих, хто не знає що кожна війна закінчується мирними угодами з важкими компромісами, а уникають таких лише ті, хто розгромно переміг своїх супротивників.

На жаль, поки Захід не надає нам зброю для масштабних контрнаступальних дій, а санкції не настільки нищівні, щоб мати швидкий їх результат. Не варто забувати що ризик перезавантаження відносин Заходу з рф, який вони вже практикували після Грузії та Криму/Донбасу нікуди не зникли, а скасування санкцій може стати пакетною складовою мирної угоди.

Як і під час Майданів, так і під час масштабних воєнних дій народ України прокидається, консолідується, патріотизується. Це потребує настільки великої концентрації та енергії, що після завершення активних фаз подій відбуваються певні відкати. Нашим завданням буде додавати та долюструвати проросійські сили, колаборантів, інших ворогів. Але низькосортна політична конкуренція, популізм на фоні складної економічної ситуації і прихована проросійськість деяких частково повернуться і будуть грати проти національних інтересів України. А ще буде з'ясування різних стосунків та у рамках різних тем, які були під воєнним мораторієм.

Джерело

Схожі новини