Передплата 2024 ВЗ

Дефолт уже є. російська економіка помирає

Санкції почали працювати. І це лише початок

Чи буде сьогодні дефолт у росії?

За таке питання ще пів року тому аналітика могли записати до профнепридатних. Банкіра – звільнити. Інвестора – підняти на сміх. А сьогодні це питання вже не має значення.

Є життя на Марсі, чи немає життя на Марсі. Дефолт буде сьогодні в росії, чи не буде дефолту – це не має значення.

Чому? Тому що всі наслідки дефолту вже є у російській економіці. І суто технічне питання, захочуть росіяни чи ні платити зараз купон (відсоток) за своїми єврооблігаціями. Так, гроші у них є. Поки що є. І йдеться виключно про бажання чи не бажання платити. Якщо вони заплатять у рублях – це теж дефолт. Бо з таким самим успіхом можна платити мушлями.

Але головне, що економічні наслідки дефолту вже наявні.

Чому?

Бо санкції вже почали працювати. І це лише початок

Ось цього тижня ЄС запроваджує нові санкції. Передаючи привіт російським металургам. Які тепер лише у своїх снах бачитимуть доступ до європейського ринку. А експорт металургії — це, нагадаємо, другий за масштабами обсяг експортного валютного виторгу.

Поки що не всі потенційні санкції запроваджено. Україна продовжує вимагати тотального бану на банківську систему. Поки що, на жаль, під санкції потрапила лише частина банківської системи, яку веде банк ВТБ. Але відсутність тотального відключення російських банків, зокрема системи SWIFT, робить ці санкції малоефективними. Тим паче, не потрапив до розстрільного списку російський Сбербанк. І не забуваємо про повне ембарго. Поки воно не діє, залізна економічна завіса навколо росії залишається дірявою.

Але. Але все одно удару по російській економіці завдано колосального. У принципі ще ніколи таку відносно велику економіку (відносно – тому що ВВП Росії не дуже відрізняється від ВВП Іспанії, наприклад) і дуже інтегровану у світову не відключали так стрімко. Так, санкції на Іран були сильнішими, але Іран завжди був більше річчю в собі. Але це одночасно ускладнює оцінку того, що може статися з російською економікою. Нема прецедентів. Нема моделей. Неможливо розрахувати, як сильно вдарять по росії запроваджені санкції.

Всім зрозуміло, що буде боляче. Але наскільки боляче – не ясно. А те, що вторгнення в Україну визрівало лише в кількох не найздоровіших головах, призвело до того, що й у росії економічна влада не готувалась. Отже, починається тотальний експромт.

Але загальний сценарій зрозумілий. Санкції та контрсанкції призведуть до девальвації. Вже призвели, до того ж як в офіційному просторі, де обмежена девальвація. Так і в реальному, адже реальний курс рубля тепер має мало спільного з офіційним. Це спричинить інфляцію. Поглиблену відходом багатьох корпорацій із росії. Дефіцит – таке приємне слово для фанатів срср. А потім підуть звільнення. Як у результаті відходу компаній, так і внаслідок розриву безлічі виробничих ланцюжків. Адже росія була частиною системи світової економіки. Як приклад, відпустка для працівників АвтоВАЗу. І це навіть не іноземна компанія.

Якщо раніше росія була учасником світової економіки, то тепер перетворюється на простий придаток Китаю

А потім просто внаслідок глибокої економічної кризи люди почнуть втрачати роботу. Саме той найглибинніший народ, який зігує новим фашистським символам Z і підтримує Путіна.

І ми бачимо, що процес пішов. Усього три тижні, і вже баби (не жінки, вибачте, а саме баби) б'ються за банку горошку в одному місці, за цукор в іншому, шукають гречку в третьому і не знаходять. А ціни на багато товарів уже зросли аж до 50%. Самі олігархи періодично виходять із заявами, які навряд чи сподобаються Кремлю. І це лише початок.

Тож чи буде дефолт росії, це не так і принципово тепер. Адже всі наслідки дефолту й так уже є в економіці

Тому якщо росія не забажає заплатити (гроші платити у них зараз є, питання у бажанні), то буде дефолт. Формальний. Можуть потягнути ще місяць, якщо не платитимуть сьогодні рублями. А можуть навіть заплатити. Але моральний дефолт і так стався. А це дуже важливо у сучасному світі. Де ізоляція подібна до смерті. І смерть економіки росії може бути зупинена лише смертю Путіна.

Нині боляче Україні. І боляче росії. В економіці, зокрема. Але це різний біль. Україна як хлопець, який зламав ногу. Дуже боляче, важко навіть пересуватися, але лікар обіцяє, що за пів року ти зможеш бігати. А підтримка західних партнерів буде колосальною. А ось у російської економіки діагностували рак третього ступеня. І якщо не ампутувати Путіна, то летальний кінець неминучий.

Так, на руїнах російської економіки щось буде. Якась економіка. Але це буде зовсім інша історія. І зовсім інший рівень життя. І це буде частиною розплати всіх росіян за злочини їхньої країни в Україні. І це справедливо. Платити повинні всі.

Джерело

Схожі новини