Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шева і "Дженоа": була без радості любов, розлука буде без печалі...

Власники "Дженоа" ризикнули, довіривши тренувати команду Серії А фахівцю, який узагалі не працював на клубному рівні. А Шевченко ризикнув, погодившись очолити клуб, який італійську Серію А не "тягне"... Ризик себе не виправдав

Тренерська епопея Андрія Шевченка в італійському футбольному клубі "Дженоа" тривала трохи понад два місяці. Без сумніву, український фахівець планував попрацювати у Серії А довше (контракт був розрахований на три роки). Але, подякувавши Шеві та його команді "за напружену роботу, яку вони проробили останніми місяцами", американські власники "Дженоа" вирішили Андрія Миколайовича звільнити.

"Напружена робота" не дала результату

Причина такого рішення очевидна - "напружена робота" головного тренера Андрія Шевченка і його помічників не дала жодного результату. Коли Шева став біля керма генуезьких "грифонів", ті посідали у турнірній таблиці 15-те місце (усього у Серії А 20 команд, до Серії В за підсумками чемпіонату вилітають три останні). А зараз "Дженоа" йде вже на 19-му місці, тобто перебуває у зоні вильоту... Головне завдання, яке ставили Андрію Шевченку заокеанські інвестори "Дженоа" - клуб обов'язково має залишитися у вищому дивізіоні. Але два місяці роботи українського фахівця з "грифонами" аж ніяк не наблизили тих до виконання цього завдання. Отже, рішення власників "Дженоа" - очікуване й закономірне.

Думки футбольних експертів, які обговорюють зараз звільнення Шеви з поста наставника "Дженоа", можна розділити на дві основних "купи".

"Як тренер великий футболіст Шевченко ще не відбувся"

Одні фахівці вважають, що провал Андрія Миколайовича у "Дженоа" ще раз довів, що як тренер цей геніальний футболіст іще не відбувся. Згадують, зокрема, те, що до "Дженоа" Шевченко жодного дня не працював тренером на клубному рівні - відразу очолив національну збірну України. По-перше, мовляв, досвід роботи у збірній у роботі з клубом не допомагає, специфіка інша. А по-друге, працюючи наставником "синьо-жовтих", Андрій Шевченко у своїй професійності як тренер абсолютно не переконав.

Так, було бажання прищепити футболістам збірної України комбінаційний стиль, були перемоги, які запам'яталися вболівальникам (зокрема, над збірними Сербії, Португалії, Іспанії). Але ж були й ганебні провали, як от безвільні поразки на Євро-2020 у матчах проти збірних Австрії та Англії. Причому свою думку про причини тих поразок Андрій Миколайович уболівальникам збірної України чомусь так і не доніс…

Та й загалом, упевнені експерти з цієї "купи", вихід "синьо-жовтих" до чвертьфіналу Євро-2020 - не так заслуга тренерського штабу Шевченка, як наслідок величезного фарту. Мовляв, якби поляк Лєвандовський у матчі проти шведів і швед Форсберг у матчі проти українців били не по штангах-поперечках, а у ворота, збірна України того чвертьфіналу не бачила би, як своїх вух…

"Винен не Шева, а погані футболісти "Дженоа"

Але ж у грі "Дженоа" під керівництвом Андрія Шевченка певний прогрес усе-таки був! - кажуть експерти з іншої "купи". Зокрема, "грифони" взяли очко на виїзді проти сильного "Удінезе", непогано виглядали також у виїзному кубковому матчі проти "Мілана" (хоча й поступилися). І хіба Шева винен у тому, що до його приходу "Дженоа" не перемагав у Серії А аж у дев'яти матчах поспіль? Мовляв, українському тренеру просто не пощастило, адже сім із дев'яти поєдинків "грифонів", які ті зіграли у Серії А під його керівництвом, вони провели проти дуже сильних команд - із першої сімки турнірної таблиці. Тож сподіватися на те, що "Дженоа" у тих матчах візьме очки, було марно... Та й загалом, ви бачили, наскільки слабкі футболісти зараз у "Дженоа"? Андрій Миколайович, як не старався, ніяк не міг здобути з ними потрібного результату. Але, прогрес у грі "грифонів" усе-таки був, тож хай би й далі працював із "Дженоа". Так, результату не було - але була надія на покращення у майбутньому.

Цікаво, що таку точку зору висловлюють зараз чимало уболівальників "грифонів". На їхнє переконання, власники "Дженоа" зробили фатальну помилку, звільнивши Шевченка. Тепер "Дженоа", впевнені ці фанати, точно вилетить до Серії В. І хай так буде! Це буде покаранням для власників "Дженоа" за звільнення перспективного головного тренера…

Ризик із призначенням Шевченка себе не виправдав

Хто має рацію? Мабуть, усі потроху... Призначення Андрія Шевченка на посаду головного тренера "Дженоа" було величезним ризиком. Американські власники "грифонів" ризикнули, довіривши тренувати команду Серії А фахівцю, який жодного дня не працював на клубному рівні. А Андрій Миколайович ризикнув, погодившись очолити клуб, який станом на сьогодні за своїм складом Серію А об'єктивно не "тягне"... Ризик - шляхетна справа, але у цьому випадку себе не виправдав.

Що далі? Це вирішувати самому Андрію Шевченку. Якщо хоче продовжити свою тренерську кар'єру (а я впевнений, що це саме так) і довести скептикам, що він не лише великий футболіст, а й професійний наставник, то мав би, як на мене, очолити якийсь клуб в Україні. І не обов'язково в Українській прем'єр-лізі. Чому би не взяти яку-небудь амбітну команду Першої ліги, вивести її до УПЛ і там періодично "втирати носа" нашим пихатим "ґрандам", "Динамо" й "Шахтарю", ставши "грозою авторитетів"? Мені здається, у Шеви таке могло би вийти. Український футбол мав би неабияку "атракцію", а сам Андрій Миколайович одержав би неоціненний досвід роботи на клубному рівні. Який би обов'язково пригодився йому в майбутньому. У тій же Серії А, чому б ні?

Шеву знову "сватають" до збірної України?

Але не думаю, що варіант із клубом УПЛ чи Першої ліги можливий... Якщо
"синьо-жовті" під керівництвом Олександра Петракова не здобудуть у березневих матчах плей-оф путівку на Мундіаль-2022 у Катарі (двічі перемогти на виїзді, спочатку збірну Шотландії, а потім - переможця пари Уельс-Австрія, українцям буде важкувато), то Шевченка, не виключено, знову призначать головним тренером "синьо-жовтих". Президент Володимир Зеленський уже закликав Шеву повернутися в Україну, де, мовляв, усі пам'ятають, як блискуче під його керівництвом грала національна збірна. Глава Української асоціації футболу Андрій Павелко, без сумніву, думки "згори" почув, тож цілком може "взяти під козирок"…

Такого розвитку подій я особисто не бажаю. Як тренер, до рівня національної збірної України Андрій Шевченко об'єктивно ще не доріс (попри те, що вже її очолював). Колись, як попрацює, і не один рік, із різними клубами, - можливо, а зараз іще ранувато... Сподіваюся, Андрій Миколайович це добре розуміє. І тому прийме те рішення, яке буде найкращим для його успішної і тривалої тренерської кар'єри.

Схожі новини