Передплата 2024 ВЗ

Україна є єдиним справжнім викликом і перепоною для Кремля

У Женеві США та РФ домовилися про продовження переговорів. Це для нас і добре, і погано

Добре, оскільки ймовірність масштабної воєнної операції з боку РФ, поки йтимуть переговори, все ж таки менша. Ситуативно, але менша. І погано, оскільки загроза спроб дестабілізації зсередини значно більше. Це дуже пасувало б Кремлю: чим більше бардаку в нас, тим кращі карти Путіна на переговорах, тим краще казати європейцям, що тільки Росія здатна навести лад. За зразком Казахстану: за допомогою ОДКБ. Або навіть Росія запропонує спільну місію з Євросоюзом. Навіть такого цинізму не виключаю.

Наш головний виклик на цей рік: всередині, а не ззовні. В Москві добре пам'ятають, що 100 років від заснування СРСР настає саме 30 грудня цього, 2022 року. У нас це більшість вже забула, а от в Росії це символ. Путін не просто так говорить про розпад СРСР як найбільшу катастрофу 20 століття. Після пропозицій щодо "нової Ялти" - розподілу сфер впливу буде спроба цю "помилку" виправити.

Україна є єдиним справжнім викликом і перепоною для Кремля. Коли Радослав Сікорський каже, що Росії слід дати "по яйцях", то це красиво, але ЄС це зараз не зробить. Тут справа за нами і може ще за США. Ну й тих європейців, що розуміють - дати Кремлю палець - завтра відкусить голову. Наразі момент істини, хто з нами на рівні заяв та декларацій, а хто "як мушкетери" - один за всіх та всі за одного.

Джерело

Схожі новини