Передплата 2024 ВЗ

Поміняли Шидло на Моравецького

Новий прем'єр-міністр Польщі - “європейське обличчя” партії Качинського.

У сусідній Польщі змінився очільник уряду. Замість Беати Шидло його очолив Матеуш Моравецький, який у попередньому кабінеті був віце-прем'єром і міністром фінансів. Шидло в уряді Моравецького без посади не залишилася - стала віце-прем'єром із соціальних питань. Ротація у прем'єрському кріслі не є наслідком провалу уряду Шидло в економіці: польська господарка зростає чи не найшвидше в ЄС, нові робочі місця створюються. “Технократ” Моравецький, за задумом лідера правлячої партії “Право і Справедливість” (ПіС) Ярослава Качинського, має покращити імідж польської влади у Євросоюзі.

Призначення Моравецького практично збіглося у часі з ухваленням польським Сеймом двох законів, що є частиною судовою реформи. Перші редакції цих законів кілька місяців тому заветував президент Анджей Дуда, але й після їх оновлення, вважають у ЄС, судова реформа віддаляє Польщу від демократії. Відносини Варшави й Брюсселя зараз і без того далекі від ідеальних, зокрема, через відмову нинішньої польської влади приймати біженців із Близького Сходу (попри відповідні квоти, затверджені Євросоюзом). Як фахівець із економічних питань Моравецький має на Заході великий авторитет, який, сподівається Качинський, використає для покращення іміджу польської демократії в очах її європейських критиків.

Друга мета ротації в урядовому кріслі - створити економічний грунт для успішного результату ПіС на місцевих і парламентських виборах. Значною мірою саме завдяки Моравецькому уряду Шидло, попри песимістичні прогнози опозиції, вдалося реалізувати програму “500 +” (500 злотих щомісяця на другу й кожну наступну дитину в родині) безболісно для польської економіки: злотий не впав, інфляція країну не захлеснула. Ярослав Качинський анонсував нову амбітну соціальну програму, мета якої - відкрити полякам доступ до дешевого власного житла. Очевидно, саме кваліфікований фінансист Моравецький має втілити новий план Качинського в життя.

На відміну від Шидло, Моравецького із його західним “бекграундом” (стажувався у Deutsche Bundesbank, працював у Франкфуртському університеті) можна “продати” освіченим виборцям великих міст. Схоже, вони Моравецького вже «купують»: відразу після призначення нового глави уряду рейтинг ПіС у соцопитуваннях виріс до рекордних 50 %. Водночас, “розумник” Моравецький, який, очолюючи банк Zachodni WBK, був членом Економічної ради за ліберального прем'єр-міністра Дональда Туска, є для консервативного “ядерного” електорату ПіС чужаком. Напевне, саме тому своє перше інтерв'ю Моравецький дав телеканалу Trwam, який найбільше дивляться саме переконані прихильники партії Качинського. Моравецький сказав те, що глядачі цього телеканалу хотіли почути. Шантаж Варшави з боку ЄС не пройде, а Польща, відмовляючись приймати біженців, чинить слушно, - бо вже прийняла мільйон “українських біженців”... Чи Моравецький справді так думає? Повірити в це важко. Бо ж саме він раніше заявляв, що без українських працівників (а не біженців!) польська економіка не втримає необхідні темпи зростання...

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський свою посаду в новому-старому уряді зберіг, тож чекати на великі зміни у політиці Варшави щодо Києва начебто не доводиться. Утім, представляючи програму свого кабінету, Моравецький, зокрема, заявив: “Плануємо поглибити наші відносини з Україною, Литвою і Грузією, і надати їм нову якість”. Чи вдасться пану Матеушу це реалізувати, побачимо вже невдовзі.

   

Схожі новини