Передплата 2024 ВЗ

Київ vs Варшава. Чому Україна попала "під роздачу"

Новий польський уряд випустив з пляшки джина, якого назад загнати дуже важко.

Пам’ятаєте фразу про привида, який ходить Європою? 

Отже, Європою й усім світом ходить зараз новий привид — привид популізму. А цей привид живиться націоналістичним ставленням до минулого.  Це коли "ми нікому не винні — але всі винні нам".

До влади у Польщі прийшов уряд, що ставить на популізм та націоналістичну візію, історію. Перегляду підлягають стосунки з  усіма "історичними сусідами" Польщі — не лише з Україною, але й Німеччиною, Литвою  та навіть з євреями. Тобто Україна попала "під роздачу". Але від цього їй зовсім не легше. Навпаки: Україна переживає російську агресію, переходить через реформи — тобто знаходиться зовсім в іншій ситуації, аніж Німеччина, Литва чи Ізраїль, котрі можуть ігнорувати вибрики польської влади.

Європою й усім світом ходить зараз новий привид — привид популізму Я хочу застерегти від легковаження. Мовляв, треба перечекати, поки цей уряд відійде — і справи знову підуть на лад. Не підуть. Цілком може бути, що цей уряд надовго. А навіть якщо він скоро піде, він випустив з пляшки джина, якого назад загнати тяжко.

Що робити? Дві речі.

По-перше, не переставати підтримувати стосунки і шукати спільного виходу з тою частиною польського політикуму і польського суспільства, які поміж іншим твердо стоять на позиції польсько-українського примирення і стратегічного партнерства.

По-друге, як і в інших ситуаціях, ліками від українських проблем є реформи, реформи і знову реформи, які мають перетворити Україну на сучасну і сильну державу. Бо інакше, як кажуть у народі, на похиле дерево і кози скачуть.  

Схожі новини