Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Бабця Австрія” пішла за молодого

Маленька Австрія створила у європейській політиці дві великих сенсації. По-перше, за підсумками парламентських виборів канцлером стане 31-річний Себастіан Курц, який буде наймолодшим у Старому світі главою уряду. А по-друге, за антиіммігрантську Партію свободи, яку на початку ХХІ століття європейські ЗМІ називали “неонацистською”, проголосували аж 26 % виборців. Імовірно, саме Партія свободи увійде в урядову коаліцією з правоцентристською Народною партією Курца.

“Народники”, які одержали понад 31 % голосів, можуть також створити нову-стару коаліцію - зі соціал-демократами (понад 26 %). Але цього, схоже, не буде. Не для того ж партія Курца, вийшовши з коаліції, відкрила шлях достроковим виборам, аби знову увійти в ту саму річку. А до того ж Курц злий на соціал-демократів за вилитий на нього в соцмережах передвиборний компромат... Зрештою, бачити соціал-демократів при владі не хоче більшість австрійських виборців, що “купилися” насамперед на антиіммігрантські гасла - як лідера Партії свободи Штрахе, так і самого Курца.

В австрійському уряді представники Партії свободи вже були. 1999 року коаліцію з політичною силою одіозного Гайдера створила якраз Народна партія. Гайдер, відомий антисемітизмом і симпатіями до есесівців, був тоді для Брюсселя як червона шмата для бика! Австрії навіть оголосили в ЄС “дипломатичний бойкот”... Нинішній лідер Партії свободи, 58-річний Штрахе, у молодості також спілкувався з відвертими нацистами. Утім, у разі входження Партії свободи в уряд такого бойкоту Відня з боку ЄС, як за часів Гайдера, сподіватися не варто.

Партія свободи використовує нині не неонацистські, а антиіммігрантські гасла (одне з них - “Ісламізацію треба зупинити”). На відміну від французького “Національного фронту” чи “Альтернативи для Німеччини”, партія Штрахе не виступає за вихід Австрії із ЄС і зони євро. До того ж у Брюсселі сподіваються, що курс майбутнього уряду визначатиме насамперед канцлер Курц. "Австрія повинна відігравати важливу роль в Європейському Союзі, - заявив після виборів Курц, який у старому уряді очолював МЗС. - Якщо ми проєвропейські, нам слід не лише відстоювати Європу, а й бути в ній активним гравцем”.

Якою буде політика нового уряду “бабці Австрії” щодо України? У ролі міністра закордонних справ Курц неодноразово бував у нашій країні, зокрема, на Донбасі. Знає, принаймні, що війну там розпочала саме РФ... Водночас, Партія свободи є партнером путінської “Єдиної Росії”. Фінансування політичної сили Штрахе Кремлем виключати не можна. Як і того, що в ході коаліційних переговорів Партія свободи вимагатиме, аби майбутній уряд висловився проти продовження антиросійських санкцій... Тільки без паніки! Проєвропейський Курц навряд чи піддасться на цей шантаж. А шанси Штрахе очолити МЗС не виглядають реальними. Якби очолив, реакція ЄС була би різко негативною. А Курцу, який, припускаю, мріє про політичну кар'єру не лише в Австрії, це не потрібно...

 

Схожі новини