Передплата 2024 «Добрий господар»

«Собі намордник одягни!» Про хамство і неповагу до закону

Я собак люблю, але коли бачу пса бійцівської породи, та ще й без намордника, відчуваю, м’яко кажучи, дискомфорт.

Собаки — істоти непередбачувані, невідомо, як відреагують на чужу людину, на якийсь її рух. Тому й існують правила, згідно з якими собак, особливо великих порід, треба вигулювати у наморднику. Та чомусь власники таких тварин   зазвичай ігнорують цю вимогу закону... Складається враження, що роблять це свідомо і принципово.

Свіжий приклад з життя. Перша година дня. Центр Львова — вулиця Лесі Українки. Йду зі своєю донькою. Повз нас проходить коротко стрижена (під хлопчика) старша жінка, яка веде на повідку собаку бійцівської породи. Пес без намордника. Прямо біля нас жінка відпускає пса з повідка: мовляв, біжи, гуляй... Спостерігаючи за цим, кажу доньці: “Мало того, що собака без намордника, то ще й з повідка спустили...” Хоч говорила це досить тихо, але власниця собаки почула і в спину мені гаркнула: “Собі намордник одягни!”.  Від такої агресії та хамства я на мить оторопіла. Зупинилася і намагалася пояснити неадекватній жіночці, що є норма закону, згідно з якою її пса треба вигулювати виключно у наморднику. В іншому випадку власника собаки мали б оштрафувати. На це зауваження отримала у відповідь відбірний мат та погрози, що на мене зараз собаку нацькують.

 На жаль, випадки, коли собаки атакують людей, і часто дітей, непоодинокі. Винні у цих трагедіях насамперед господарі. Зазвичай вони  агресивніші за своїх чотирилапих друзів. Вочевидь, відповідно і виховують своїх тварин. Чому так? Питання до спеціалістів з психіатрії. А якщо серйозно, то проблема значно глибша: в Україні тотально ігнорують закони. Чи тому, що їх не знають, чи знати не хочуть, чи, радше, тому, що немає адекватного покарання. В Європі ситуація, коли пес бійцівської породи гуляє у людному місці без намордника, та ще й без повідка, в принципі неможлива. Бо власник знає, що йому це не минеться безкарно. Штрафи — величезні (а не наші символічні -  від 17 до 51 гривні). Та головне — його неодмінно оштрафують. У нас правоохоронці на такі порушення закриють очі. Як сказав один служитель закону українському співакові Валерію Харчишину, якого кілька днів тому покусав собака: “Ви хочете, щоб ми за собачкою бігали?”

Саме через недисциплінованість українців та небажання правоохоронців належним чином виконувати свої обов’язки в Україні і стається чимало трагедій. Ще один красномовний приклад хамства та неповаги до закону -  ситуація на дорогах. Чимало українських водіїв зухвало порушують правила дорожнього руху. Причому часто роблять це з величезним, невиправданим ризиком. Наприклад, обганяють перед носом зустрічної машини, хоча через кілька секунд можна здійснити обгін без жодного ризику. Відтак наражають на небезпеку не лише себе та своїх пасажирів, а й інших водіїв. Ще один показовий приклад з життя. У неділю поверталася з Карпат до Львова. На трасі, в районі села Пісочного (Миколаївський район), перед світлофором утворилася кількакілометрова тягучка (не я одна люблю Карпати!). Більшість водіїв чемно стоять у корку, але деякі нахаби, особливо водії бусиків, час від часу на шаленій швидкості по зустрічній, перетинаючи подвійну суцільну лінію, обганяють тягучку. Коли ж їм назустріч їде авто, пхаються між машин у чергу. Це страшенно бісить законослухняних водіїв, але вони не можуть собі дати ради з цими хамами на дорозі. Щоб цього неподобства на трасі не було, достатньо, аби там чергувала поліцейська машина! Але дорожньої поліції там ніколи немає. Чому? Адже поліція точно знає, що на цьому відрізку траси у неділю утворюється довжелезний корок. Так само чудово знає, що тут недисципліновані водії створюють аварійні ситуації!

Порядок в Україні буде лише тоді, коли і народ, і влада відчуватимуть відповідальність перед власною країною та один перед одним. Нам усім, на жаль, бракує елементарної культури, зокрема культури спілкування, поваги одне до одного, співчуття, взаємопідтримки і головне — пошани до законів. Без цього “джентльменського набору” суспільних цінностей європейської, цивілізованої країни ми не побудуємо.

Схожі новини