Передплата 2024 «Добрий господар»

Спільний успіх України і ЄС

Якби ЄС і далі затягував рішення про “безвіз” для України, або ж узагалі відмовився від нього, то втратив би довіру українців, - а разом із нею і здатність реально впливати на розвиток подій у нашій державі. Відмова від “безвізу” для України стала би поразкою ЄС - і тріумфом путінського режиму.

Європейський парламент справдив очікування мільйонів громадян нашої країни і проголосував за надання Україні безвізового режиму з ЄС. У четвер, 6 квітня, за це рішення висловився 521 євродепутат.

Після цього голосування ЄП до “безвізу” залишилося чотири кроки. Перший повинен зробити 26 квітня Комітет постійних представників країн-членів ЄС. Після того, як посли підтримають рішення ЄП, за український “безвіз” має проголосувати Рада ЄС (глави МЗС країн-членів). Планується, що ця Рада збереться 11 травня. Третій крок - підписання рішення про безвізовий режим із Україною президентом Європарламенту й представником Мальти, яка зараз головує у ЄС. Коли вони підпишуть? Імовірно, протягом тижня після голосування Ради ЄС. І нарешті, четвертий, останній крок: рішення про “безвіз” опублікують в офіційному віснику ЄС, і через три тижні воно набуває чинності. Якщо припустити, що рішення опублікують 20 травня, то вже з 11 червня українці, які мають біометричні закордонні паспорти, зможуть подорожувати до країн Шенгенської зони без віз.

Чи може наш “безвіз” на якомусь з цих чотирьох кроків спіткнутися? Це малоймовірно. Теоретично, кілька глав МЗС країн-членів можуть проголосувати проти чи утриматися, але це нічого не змінить: необхідна більшість (кваліфікована) в Раді ЄС набереться.

Безвізовий режим є успіхом водночас і України, і Європейського Союзу. Можливо, Євросоюзу навіть більшою мірою! Якби ЄС і далі затягував рішення про “безвіз” для України, або ж узагалі відмовився від нього, то втратив би довіру українців, - а разом із нею і здатність реально впливати на розвиток подій у нашій державі. Відмова від “безвізу” для України стала би поразкою ЄС - і тріумфом путінського режиму.

Голосування в Європарламенті ще раз показало, яких саме європейських політиків використовує Кремль для просування своїх інтересів. “В Україні.. немає свободи слова, а журналісти, які критикують президента, переслідуються", - заявила під час дебатів із українського “безвізу” представниця партії "Альтернатива для Німеччини". Із нею був солідарний представник французького “Національного фронту”:  “Український президент застосовує тортури проти всіх, хто підозрюється у сепаратизмі”. А ось слова представника грецької “Золотою зорі”: "В Україні був скинутий президент Янукович, і зараз при владі фашисти, які прийшли через переворот”... Таке враження, що методички для цих євродепутатів писали у Кремлі! На щастя, Європарламент цих маргіналів не послухав. Чим довів: попри те, що Росія купила в ЄС лівих-правих радикалів і різномастих популістів, євроспільнота й надалі здатна приймати рішення, які відповідають її стратегічним інтересам.

... Відразу після того, як ЄП проголосував за “безвіз”, повідомили ЗМІ, українці “обвалили” сайт держпідприємства “Документ”, що надає послуги з оформлення біометричних закордонних паспортів. Якщо це правда, виходить, що чимало українців у “безвіз” не вірили?.. З біометричним закордонним паспортом можна буде відвідувати без віз усі країни ЄС, що входять до Шенгенської зони (Велика Британія та Ірландія туди не входять), а також Норвегію, Румунію і Болгарію. Наприклад, для родини з чотирьох дорослих (батьки і діти-студенти) болгарські візи коштували раніше 140 євро (4 візи по 35 євро). Уже цього літа, якщо оформлять собі біометричні паспорти, четверо відпочивальників цих 140 євро зекономлять. Можливо, це дрібниця, але все-таки приємна...

 

Схожі новини