Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Росію відфутболюють 

Ідеться поки що не про рішення ФІФА щодо позбавлення РФ права проведення футбольного Мундіалю 2018 року, а про те, що ряд інших міжнародних спортивних організацій вже висловилися, причому категорично, про “закулісся” російського спорту.

Причина — всесвітнього масштабу допінговий скандал, зокрема під час зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі. Він зумовив широкомасштабне розслідування Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА). Перші його результати приголомшили й стали безпрецедентними в історії світового спорту.

 За вживання заборонених стимуляторів від участі в літній Олімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро відсторонили усю російську легкоатлетичну збірну, а від Паралімпійських ігор — національну збірну РФ у повному складі. А на початку нинішнього зимового сезону збірна Латвії зі скелетону заявила, що бойкотуватиме чемпіонат світу 2017 року, запланований на трасах скандальної Олімпіади в Сочі, - «там, де 2014 року був украдений олімпійський дух», як вказано у заяві латвійської збірної. Про таке ж рішення повідомили також спортсмени Південної Кореї. А згодом Міжнародна федерація бобслею і скелетону ухвалила не проводити ЧС-2017 з цих видів у Росії, а перенести змагання в інше місце.

Тоді ж оприлюднили другу, мабуть, не останню частину доповіді голови ВАДА Річарда Макларена про допінгові зловживання у російському спорті. Їх  охарактеризували як «змову безпрецедентного масштабу», а у вживанні заборонених препаратів звинуватили понад тисячу (!) російських спортсменів.

На цьому тлі приклад бобслеїстів і скелетоністів наслідували інші їхні колеги-зимовики. Міжнародна федерація біатлону планує перенести один із заключних етапів нинішнього Кубка світу з російського Ханти-Мансійська в іншу країну і позбавити Росію права проводити цьогорічний юніорський чемпіонат світу. Крім того, ця федерація провадить власне розслідування щодо Російського союзу біатлоністів і аж 31 спортсмена з РФ, підозрюваного у вживанні допінгу. Інші міжнародні федерації вже ухвалили, що нинішньої зими у Росії не відбудуться ні фінальні змагання Кубка світу з лижних гонок, ні етап Кубка світу з ковзанярського спорту.

У згаданій доповіді ВАДА йдеться також про безпосередню участь у допінгових махінаціях не кого-небудь, а віце-прем’єра РФ Віталія Мутка, який за сумісництвом очолює Російський футбольний союз. Причому, все це замутив не сам Мутко, а у злочинній змові з чиновниками російського спортивного міністерства. Мутні справи російського високопосадовця з промовистим прізвищем розслідує і Міжнародна федерація футболу (ФІФА). Чимало експертів вважають: у випадку причетності Мутка й  компанії до вживання допінгу російськими футболістами чемпіонат світу 2018 року в Росії відберуть.

Тема позбавлення РФ права проведення Мундіалю-2018 не нова. Ще 2015 року вибухнув гучний скандал про корупцію у керівництві ФІФА, внаслідок чого тодішній її президент і друган Путіна Зепп Блаттер змушений був  піти зі свого хлібного поста. Тоді йшлося про підкуп делегатів, які на форумі ФІФА проголосували за проведення чемпіонату світу 2018 року в Росії, а 2022-го — в Катарі. 

Остаточне рішення щодо проведення в Росії Мундіалю-2018 ухвалять не пізніше червня. Якщо це право в неї відберуть, то його цілком можуть надати тим, хто одночасно з РФ претендував на це, - Англії або дуетам Іспанії та Португалії, Бельгії та Нідерландів. Росіянам же на згадку лишиться обраний ними талісман футбольного ЧС — Вовк Забивака, якого відразу охрестили Убивакою. Це якась патлата потвора з видовженими вухами, виряченими очима і бозна для чого начепленими на чоло сонцезахисними окулярами. Виглядає так, що і сам талісман, і його творці, і ті, які затверджували це страхопудло, наковталися не тільки спортивного допінгу...

Схожі новини