Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уряд має дати публічну відповідь на обвинувачення М.Саакашвілі

З виступу на Погоджувальній раді 7 грудня 2015 року.

Одразу вношу пропозицію на наступному тижні зробити пленарним принаймні четвер, оскільки не можемо собі дозволити в нинішній ситуації працювати в грудні лише два пленарних тижні.

Сподіваюся, що Кабінет Міністрів перестане посилатися на усілякі міфічні прохання фракції БПП про відкладення внесення Податкового кодексу і державного бюджету на 2016 рік, а внесе ці оновлені документи на розгляд українського парламенту. Комітети мають детально опрацювати їх протягом понеділка, вівторка середи з тим, аби в останній передноворічний тиждень ми змогли вийти на консолідоване рішення.

Від імені фракції наполягаю на тому, що в цій Верховній Раді Податковий кодекс може бути прийнятий лише тоді, коли він почне обслуговувати українське підприємництво.

Цього року — парламенту, Національний банк, Кабмін — зробили все, аби відбулася фінансова стабілізація. Вона неповна і недосконала, проте дефолт не стався. Ми зупинили гіперінфляцію, в тім числі — за рахунок запозичень у Міжнародного валютного фонду, Світового банку, інших міжнародних інституцій.

На наступний рік більшість парламентських фракцій дає уряду технічне завдання на відновлення економічного росту. Тому Податковий кодекс має слугувати саме цій меті.

Бюджет є документом більш арифметичним, і коли буде розуміння податків, тоді буде й розуміння державних витрат.

Податковий кодекс є принципово важливим документом для серйозних, професійних дискусій, які не потребують популізму.

Проте відразу кажу, що наша фракція не підтримає нинішній урядовий варіант (чотири по двадцять), як такий, що консервує нинішню неприйнятну економічну ситуацію і наполягає на зменшенні податкового тиску на вітчизняне підприємництво.

У вівторок просив би усіх голів фракцій на явку депутатів, оскільки розглядатимуться питання гуманізації кримінального покарання. З огляду на останні заяви Міхеїла Саакашвілі, це надзвичайно важливі законопроекти у майбутньому для дуже багатьох. Говорю про це як практик, і ці закони справді треба ухвалити у вівторок.

У четвер для нас принциповий закон про державну службу, оскільки він нам потрібен для повноцінної європейської інтеграції, для зламу пострадянської і постолігархічної системи управління державою.

У п'ятницю в нас буде день уряду. Цього дня Прем'єр має дати публічну відповідь на звинувачення пана Саакашвілі, які мають надзвичайно серйозний суспільний резонанс. Ця відповідь має бути з документами, фактами щодо серйозних обвинувачень.

Саме в п'ятницю ми маємо в найширшому розумінні серйозно поговорити про корупцію. Ми маємо до закінчення терміну відповідальності уряду обговорити всі ці питання.

На запропонованому мною засіданні в четвер 17 грудня я пропоную затвердити новий склад ЦВК, який Президент готовий внести, і проект змін до Конституції в частині змін судової системи.

Питання судової реформи — це те питання, в якому парламент завинив найбільше. Цей крок дозволить нам відійти від практики, коли обвинувачення в корупції лунали не від політиків, не від громадських діячів, а від керівників Національного антикорупційного бюро, Спеціальної антикорупційної прокуратури і підкріплювалися судовими вироками. У сучасній ситуації останній варіант є малоймовірним, бо ми не почали судову реформу. Саме тому наступного четверга ми маємо зробити перший крок у цьому напрямку.

Також пропоную, аби до дати звіту уряду про свою діяльність, міністри відзвітували про свою роботу на профільних комітетах Верховної Ради.

Схожі новини