Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дама з браслетом

Олену Лукаш звинувачують, що обманом присвоїла 2,5 млн. грн. державних коштів.

Дама з браслетом
Дама з браслетом

Напередодні другої річниці Революції гідності суттєву поблажку від українського суду отримав ще один чільний діяч колишньої команди Януковича — екс-міністр юстиції Олена Лукаш. Заарештована і відправлена під домашній арешт 5 листопада (такий запобіжний захід на вимогу Генпрокуратури обрав Печерський суд Києва), уже 18 листопада Лукаш в Апеляційному суді домоглася, щоб їй удвічі зменшили суму застави, яка становила 5 млн. 115 тисяч 600 грн. А також — щоб зняли з її ноги електронний браслет, який контролював пересування підозрюваної. Окрилена цією маленькою перемогою  Лукаш заявила, що “потіхонько-полєгонько” оскаржить всі інші санкції проти себе і доведе власну невинуватість...

А “пов’язали” колишнього головного юриста краї­ни за те, що влітку-восени 2013-го у змові з іншими працівниками Мін’юсту вона штучно провела певні процедури з адаптації законодавства України до законодавства країн Євросоюзу. Внаслідок цієї оборудки, стверджують слідчі, Лукаш і компанія заволоділа 2,5 млн. грн. Бюджетних коштів.  

За своїм стрімким кар’єрним злетом Олена Лукаш може позмагатися хіба що з Ганною Герман. Колишня випускниця кулінарного училища у Сєвєродонецьку на Луганщині переїхала до Києва і вступила на юрфак приватного інституту “Крок”. Наполегливо гризла граніт науки, за що деякі викладачі називали її “трояндою серед лопухів”.  Через два роки переводиться до приватної Академії праці, соціальних відносин і туризму. Навчаючись, створила юридичну фірму.  Як молодий адвокат вперше “засвітилася” у судовому процесі про фальсифікацію на президентських виборах 2004 року — представляла інтереси  Віктора Януковича. Коли у 2006-му “проффесор” вдруге став прем’єр-міністром, про “заслуги” Лукаш згадали і вмонтували її в уряд — стала першим заступником міністра Кабміну. Двічі ставала народним депутатом від Партії регіонів. Була міністром юстиції, першим заступником глави Адміністрації президента,  представником глави держави Януковича у Конституційному Суді. За свідченням експертів, саме Лукаш займалась обґрунтуванням необхідності повернути президенту “диктаторські” повноваження. Після того, як у “ручному” КС протиснули це рішення і Янукович, підім’явши парламент, став ледь не царем, в Україні розгорілася гостра політична криза, яка врешті-решт призвела до другого Майдану. 

У Генпрокуратурі зараз досліджують, чи не була Лукаш причетною до насильницьких дій проти активістів Революції гідності. Компромат на екс-міністра є, її вважали одним з “яструбів” в оточенні колишнього президента. За матеріалами ГПУ Австрія, Швейцарія, Ліхтенштейн заблокували банківські рахунки Лукаш та ще двох десятків колишніх урядовців. Ці санкції підтримала і Рада ЄС. 

Нині ж, користуючись яловістю правоохоронної системи (до формування якої сама доклала руку), Лукаш намагається вийти сухою з води. Історія з притягненням Лукаш до відповідальності — тест на професійність і громадянську позицію не тільки для силових органів, а й для президента, який розставив там своїх людей. Якщо вони цей тест не складуть, “колишні”, якщо говорити лексикою Лукаш, “потіхонько-полєгонько” візьмуть реванш. 

Фото телеканалу «112»

Схожі новини