Передплата 2024 «Добра кухня»

За один кредит домовлялися двічі?

Візит української урядової делегації на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком до Варшави 9 вересня 2015 року актуальний - і навіть трохи запізнився.

Щоправда, за сучасною традицією, принаймні в українсько-польських відносинах, насамперед зустрічалися президенти. Таким чином «відкривалися двері» для зустрічей всіх інших посадовців, в тому числі й прем’єр-міністрів. Відтак президент Польщі Анджей Дуда опинився у пікантній дипломатичній ситуації... Може, саме тому ні польські, ані українські ЗМІ майже нічого не повідомляють про зустріч польського президента з українським прем’єр-міністром?

Візит нашої урядової делегації до Варшави був наповнений конкретним змістом — підписана чергова кредитна угоду на 100 млн. євро на вигідних для України умовах. І тут виникає питання щодо візиту 8-9 квітня цього року тодішнього президента Польщі Броніслава Коморовського до Києва. Власне тоді, під час зустрічі із президентом України Петром Порошенком, польська сторона оголосила про надання 100 млн євро кредиту. Треба думати, в обидвох згаданих випадках йдеться про один і той самий кредит. Виникає питання: чому так довго оформляється?

Крім цього, чому змінилися акценти кредитування? Адже у квітні говорилося про те, що половина кредитних грошей (50 млн. євро) Польща надає для «модернізації теплових електростанцій, щоб вони могли використовувати як пальне вугілля газової групи замість антрацитів». Друга половина кредиту мала бути витрачена для реконструкції пунктів пропуску на українсько—польському кордоні. Вочевидь, поляки мали на увазі, що українська сторона, зі свого боку, також профінансує реконструкцію своїх ТЕС і ТЕЦ - у зв’язку з дефіцитом антрацитів із Донбасу. На жаль, цього не сталося. Виходить, частину вугілля українська сторона вирішила купувати в бойовиків?..

Схожі новини